Банкеръ Daily

Свят

Американски конгресмени критикуват Байдън за "Северен поток - 2"

Група американски законодатели са внесли за разглеждане в Палатата на представителите на Конгреса резолюция, с която осъждат някои постъпки на вашингтонската администрация, в т.ч. и решенията да не се въвеждат санкции спрямо газопровода "Северен поток - 2". Документът е публикуван в Twitter от конгресмена Боб Латта (републиканец, от щата Охайо).

Законодателите предлагат да се осъди президента на САЩ Джо Байдън във връзка с това, че той по-рано е въвел мораториум върху арендата на федерални земи за разработката на нефтени и газови находища. Те подчертават, че американският лидер заедно с това "е призовал да се увеличат доставките на суров нефт от страните от ОПЕК+ и се е отказал да внесе предписаните от Конгреса санкции спрямо строителите на руския тръбопровод "Северен поток - 2".

Конгресмените осъждат и решението на Байдън да отмени строителството на нефтопровода Keystone XL от Канады до САЩ. Те също така отбелязват, че през месец май "държавният секретар Антъни Блинкен, действайки от името на администрацията на Байдън, е отменил предписаните от конгресмените санкции" по отношение на компанията Nord Stream 2 AG, която е оператор на газопровода "Северен поток - 2", и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг.

Законодателите обръщат внимание на това, че "в интерес на САЩ е самостоятелно да контролира собствените си източници за енергоснабдяване". В резолюцията също така има и призив към администрацията на Байдън "да преразгледа скъпоструващата енергийна политика, която заплашва и енергийната сигурност на  САЩ и увеличива зависимостта на страната от чуждестранни източници на енергия".

Инициатор за разглеждането на тази резолюцие е бил Боб Латта. Той е получил подкрепата на 20 члена на долната палата на американския Конгрес. По-голямата част от тях са от щатите Оклахома, Тексас, Луизиана и Охайо

Facebook logo
Бъдете с нас и във