Банкеръ Daily

Свят

Американски генерал разказва за плановете на САЩ да атакуват руския анклав Калининград

Бомбардировачи Б-52 от ВВС на САЩ са нанесли на учения удар по руската Калинниградска област през март 2019 г. "Стратегически бомбардировач B-52H с бордови номер 60-0024 е излетял от военно-въздушната база Barksdale на 14 март 2019 г. в 01:30 ч., Прелетял е над Канада и е симулирал пуск на крилати ракети към територията на Руската федерация", съобщава американското списание National Interest, позовавайки се на независимия анализатор Стефан Уоткинс. "Самолетът извършил завой само на 60 мили от руското въздушно пространство в 11:10 и кацнал в базата на Кралските военновъздушни сили в 13:32 ч.", уточнява още Уоткинс.

The National Interest отбеляза, че в района на Калининград е създадена мощна система за противовъздушна отбрана, но според командира на ВВС на САЩ в Европа генерал Джеф Ериган американските въоръжени сили са разработили планове за преодоляване на тази отбрана. „Това би било многоелементна, добре действаща операция, използваща ефективни средства за да си гарантираме преодоляване на руското ПВО в тази зона“, казал генералът пред група журналисти. "Ние непрекъснато оценяваме тези планове и ако се стигне до тяхното изпълнение, ще бъдем готови", заключил той.

Генералът не предостави никакви подробности за тези планове, но както отбелязва The National Interest, многоелементният подход предполага едновременното използване на ВВС, ВМС, сухопътни войски и кибератаки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във