Банкеръ Daily

Свят

Американски експерти съставят психопрофил на Ким Чен Ун

Американски разузнавателни експерти се опитват да съставят профил на Ким Чен Ун, за да дадат на президента Доналд Тръмп конкурентно предимство в една от най-значимите срещи след края на Студената война.

Те са изправени пред голямо предизвикателство - да разберат потайния севернокорейски ръководител, за когото малцина знаят нещо.

Правителствените аналитици събират всяко парче информация за Ким, до което могат да се докопат, казват американски представители пред Ройтерс.

Профилът ще включва също разузнавателни данни, събрани от предишни сведения, взети от други лица, които са се срещали с Ким, включително бившата звезда от НБА Денис Родман, бивши съученици на Ким от пансионата в Швейцария и южнокорейски пратеници, казва друг американски представител, пожелал да остане анонимен.

Преките сведения за Ким остават ограничени - "черна кутия" според един американски служител, запознат с усилията за профилирането му, най-вече предвид недостига на шпиони и информатори на терен и трудностите пред киберразузнаването в страна, където използването на интернет е минимално.

Той е възприеман като хитър и безжалостен лидер. В последно време мнозина американски експерти бяха сварени неподготвени от това колко ловко Ким премина от своя войнствен порив да изгради арсенал от ядрени ракети към дипломатическа офанзива.

Ким е възприеман като "рационален играч", казват американски представители, а не като "напълно луд", както веднъж го нарече Тръмп. Той жадува да изпъкне в международен план, но основният му стремеж е "оцеляването на режима" и запазването на семейната династия, което предполага, че ще му е трудно да се съгласи на пълно ядрено разоръжаване, казват американски служители.

Той е достатъчно безжалостен да екзекутира свои роднини, но сега се чувства достатъчно сигурен във властта, за да преговаря с Тръмп, допълват те. 

Американските власти са разговаряли също със севернокорейски бегълци и дори са прибягвали до източници "от втора ръка" като спомените на японски готвач на суши, работил някога за семейството на Ким, разказват няколко служители и експерти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във