Банкеръ Daily

Свят

Американски екс-чиновници се боят, че САЩ ще излезе от НАТО при преизбиране на Тръмп

Някои бивши американски официални лица и представители на страни, съюзници на Вашингтон, изразяват опасения, че в случай на преизбиране за втори президентски мандат Доналд Тръмп може да вземе решение за излизане на САЩ от НАТО. За това се говори в статия, публикува във вестник The New York Times.

Както се отбелязва в материала, американският лидер в разговори  със свои приближени по-рано "неоднократно е говорил за излизане" на САЩ от Североатлантическия алианс. "По време на втория президентски мандат той може да се възползват от една такава  възможност", се отбелязва в публикацията.

Изданието напомня, че в мемоарите на бившия помощник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е описан случай, когато американският лидер като че ли допускал такава възможност. 

Според източници на изданието, безпокойството от сбъдването на една такава възможност расте и сред страните съюзници на САЩ. "Европейските дипломати все повече се опасяват да се изказват по тази тема, тъй като се страхуват да не провокират Тръмп", се казва в материала. В него също така се отбелязва, че президентът на САЩ "сега все повече се доверява на по-неопитни съветници, които по-малко са склонни да спорят с ниго".

Припомняме, че Тръмп по-рано не един път е критикувал много от страните в НАТО, че те, по неговото мнение, не харчат достатъчно средства за поддържане на колективната отбрана на алианса. Той настояваше тези държави да повишат разходите си за  отбрана до 2% от БВП. 

През юли Тръмп заяви, че не иска САЩ да излизат от НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във