Банкеръ Daily

Свят

Американски дипломати притискали Зеленски да разследва Джо Байдън

Кърт Волкър

Високопоставени американски дипломати са насърчавали новоизбрания украински президент Володимир Зеленски да бъде извършено разследване във връзка със семейството на Джо Байдън в замяна на потенциална знакова визита във Вашингтон, включваща среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Това става ясно от кореспонденция, публикувана снощи от разследващите от Камарата на представителите след десетчасово събеседване с единия от дипломатите, Кърт Волкър, който миналата седмица се оттегли като американски специален пратеник за Украйна на фона на започнатото от демократите разследване за импийчмънт срещу Тръмп.

Сутринта на 25 юли, деня на телефонния разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, Волкър пише: "Чуто от Белия дом. Предполага се, че президентът З. ще убеди Тръмп, че ще разследва/"ще стигне до дъното на случилото се" през 2016 г., ще определим дата за посещение във Вашингтон".

Съветник на украинския президент изглежда приема предложението, което предвижда да бъде разследвана "Бурисма" - украинска газова компания, в чийто управителен съвет е бил синът на Джо Байдън Хънтър.

"Телефонният разговор мина добре", пише Андрий Ермак в есемес до Волкър по-късно през деня след разговора между двамата президенти. Ермак предлага няколко дати за среща между Тръмп и Зеленски през септември.

Цялото планиране обаче започва да се проваля, когато украинският президентски съветник прави опит да бъде определена точна дата за срещата с Тръмп, преди да е излязло изявлението за разследването.

"Щом имаме дата, ще се обадим за брифинг за медиите, ще обявим предстоящата визита и ще очертаем визия за рестартиране на американско-украинските отношения, включително наред с другото "Бурисма" и разследването за намеса в изборите", пише Ермак две седмици по-късно.

"Звучи прекрасно!", се казва в есемес на Волкър.

Тогавашният специален пратеник на САЩ за Украйна и двамата други дипломати - Уилям (Бил) Тейлър, шарже д'афер в посолството на САЩ в Украйна, и Гордън Съндланд, постоянният представител на Вашингтон в ЕС - обсъждат изявлението, с което Зеленски ще излезе в подкрепа на разследването. С напредването на преговорите Съндланд казал, че Тръмп "наистина иска осъществимото" и под това има предвид ангажимента на Киев да извърши разследването.

След това Тръмп спря военната помощ за Украйна, която зависи от тези финансови средства за защитата си срещу Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Трябва да поговорим с Вас", пише Ермак на Волкър.

Тейлър, който е дългогодишен дипломат в посолството на САЩ в Украйна, изразява безпокойство и пита дали парите са спрени, докато Киев не се съгласи с искането на Тръмп.

"Нали не казваме сега, че помощта за сигурността и срещата в БД (Белия дом) са обвързани с разследванията?", пише той.

"Това е най-кошмарният ми сценарий", казва Тейлър пред колегите си няколко дни по-късно. Той посочва, че със спирането на помощта за Украйна вече е разклатено доверието на Киев към Вашингтон.

Тръмп заяви, че телефонният му разговор със Зеленски е минал "перфектно" и определи разследването за импийчмънт като фалшифициране на истината.

Публикуваните днес есемеси показват, че в рамките на месец след разговора американският президент е отменил посещението на украинския си колега и така е накарал дипломатите трескаво да мислят друг вариант за запазването му, например срещата да бъде заменена с такава с вицепрезидента Майк Пенс или евентуално с държавния секретар Майк Помпео.

Facebook logo
Бъдете с нас и във