Банкеръ Daily

Свят

Американски бизнесмен може да купи "Евертън" за 430 млн. щ.д.

Собственикът на английския "Евертън" Фархад Мошири е провел предварителни преговори за продажбата на футболния клуб на американския бизнесмен Мацек Камински. За това пише вестник Financial Times.

По негова информация, сумата на сделката може да достигне около 400 млн. британски лири (почти 430 млн. долара). Според източника,  в преговорите между Мошири и инвеститорът от Минесота в последните дни е постигнат напредък. Преди сключването на сделката, тя трябва да бъде одобрена от ръководството на Английската висша лига - дивизията от най-високо ниво в английския футбол. Тя е и най-гледаната спортна лига в света, както и най-богатото първенство в Европа. Висшата лига е най-доходоносната футболна лига в света.

Преговорите се усложняват от нестабилния финансов пазар във Великобритания. Окончателната сума също така зависи и от финансирането на планирания за изграждане нов стадион на "Евертън" в Ливърпул.  В момента отборът играе домакинските си мачове на стадион „Гудисън Парк“, който има капацитет 40 206 места.

Успешната продажба ще означава, че половината от всички 20 клуба във Висшата лига ще имат американски акционери.

Камински е емигрирал в Съединените щати от Полша в края на 60-те години на ХХ век. Той е работил като консултант по инвестиции в брокерски компании, преди да се заеме с инвестиции в недвижими имоти.

Мошири за първи път е инвестирал в "Евертън" през 2016 година, а след две години е придобил и контролния пакет акции, използвайки приходите, получени от продажбата на миноритарния си пакет акции в "Арсенал" на своя отдавнашен делови партньор Алишер Усманов. "Евертън" е бил принуден да търси нови източници на финансиране в началото на тази година след като действието на някои спонсорски договори с компании на Усманов бяха спрени след като руският бизнесмен попадна под санкции от Великобритания, Европейския съюз и САЩ. 

 

ФК „Евертън“

(Everton F.C.) е клуб от град Ливърпул.  Прякорът му е „Карамелите“, а местният му съперник е звездният „Ливърпул“.

„Евъртън“ са едни от 12-те основатели на първенството в Англия и е отборът с най-много участия в първия ешелон на английската футболна лига. Клубът е основан през 1878 г. в региона на църквата „Сейнт Доминго“. Това е и първото име на отбора - „Сейнт Доминго“ ФК. След 12 месеца отборът приема името „Евертън“.

В отбора са играли Гари Линекер и Уейн Руни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във