Банкеръ Daily

Свят

Американската прокуратура разшири делото за смъртта на Джордж Флойд

Прокуратурата в САЩ разшири делото за смъртта на Джордж Флойд - обвинени са още трима полицаи в съучастничество в убийство, съобщава АФП.

Прокуратурата съобщи, че обвинението към полицая Дерек Човин, който е притискал с коляно врата на Флойд, е преквалифицирано от убийство от трета степен (убийство по непредпазливост) на убийство от втора степен (непредумишлено убийство). Това обвинение, ако бъде прието от съда, може да доведе до присъда от 40 години затвор. Човин, както и другите трима полицаи - Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао, бяха уволнени миналата седмица.

Главният прокурор на щата Минесота Кийт Елисън коментира, че делата срещу полицаи са трудни и призова чернокожата общност в САЩ да прояви търпение докато екипът му работи за изграждане на солидно обвинение.

Десетки хиляди хора излизат всяка вечер повече от седмица по улиците на много места в САЩ осма поредна вечер на протести заради смъртта на цветнокожия мъж.  Протестите са в Ню Йорк, Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл, както и в столицата Вашингтон. Думите "Не мога да дишам" се превърнаха в лозунг на предизвиканите от смъртта на Флойд протести с искане за съд на четиримата полицаи.

Протестите за смъртта на Флойд, срещу полицейското насилие и расизма, обаче прераснаха във вандализъм. Над 700 души бяха арестувани  само вчера заради сблъсъци с полицията. Според анализатори младите хора в САЩ се радикализират и политическите движения започват все повече да ги приобщават към себе си. Протестите в САЩ са нормално нещо на фона на обстановката, породена от икономическите последици за страната от кризата с коронавируса. 

Протестиращите разграбват магазини, палят коли и нападат силите на реда. Доброволци - цивилни милиции следят за реда по време на протестите. Те са съставени от въоръжени мъже и жени, които осъзнават, че полицията не е в състояние да контролира вандализма из цялата страна, затова са се заели да охраняват своите общности.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще изпрати военните в градовете, за да бъде прекратено насилието при протестите. Той обяви, че разполага с хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица. Президентът каза, че ще изпрати военни и в другите градове, ако кметовете и губернаторите не си върнат контрола.

„Ще спрем бунтовете и беззаконието“, каза Тръмп по-рано и обвини „професионални анархисти“ и движението „Антифа“ за внасянето на насилие в мирните протести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във