Банкеръ Daily

Свят

Американската икономика потъна с историческите 31.7%

Американската икономика се е свила с тревожните 31,7% през второто тримесечие, съобщава CBS. Обяснението, разбира се, е кризата вследствие на коронавируса и блокажа на бизнеса.

Въпреки че търговското министерство на САЩ ревизира данните си за свиването на Брутния вътрешен продукт, потъването остава историческо. Предишният най-лош резултат е спадът от 10 на сто през далечната 1958 година. 

Администрацията въведе мерки, довели до затварянето на предприятия, а милиони служители загубиха работните си места, след като най-голямата икономика в света премина в режим на блокаж. Така правителството успя само да ограничи разпространението на COVID-19.

Икономистите отвъд Океана прогнозират възстановяване на заетостта, след като сега предприятията възобновиха дейността си. Очакванията са БВП на САЩ да нарасне с 20% през третото тримесечие на годината. Но анализаторите смятат, че пълното възстановяване остава далеч напред във времето, тъй като вирусът все още не е овладян, а финансовата подкрепа, предоставяна от правителството на бизнеса, е изчезнала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във