Банкеръ Daily

Свят

Американската фирма Colt вече е чешка собственост

Сeskа zbrojovka Group SE (Чешка оръжейна компания) приключи сделката по закупуване на американската компания за производство на огнестрелни оръжия Colt Holding Company LLC, съобщава информационната агенция СТК.

Чешката компания вече е едноличен собственик на американската фирма. Сделката е на стойност 220 млн. долара. заедно с това, като бившият мажоритален акционер в компанията Colt е получил над един милион акции на новия собственик.

Председателят на управителния съвет и генерален директор на чешката фирма, която произвежда пистолети и револвери, Лубомир Коваржик казва, че обединението на двете компании е стратегически етап в развитието на двете компании. По думите на  Коваржик, ссделката е в пълно съответствие със стратегията на "Чешка оръжейна компания"  "да стане световен лидер в производството на стрелково оружие и ключов партньор за въоръжените сили".

"Чешка оръжейна компания" е увеличила през 2020 година оборота си с 10.20%, което е постигнато чрез активно навлизане на оръжейните пазари на страните от Западна Европа. Сега от фирмата очакват  значително да укрепят позициите си и в Америка. Очакват се поръчки от американските специални служби и армията.

Предприятията на "Чешка оръжейна компания", в които работят около 1700 служители, са разположени в Чехия, Германия и САЩ. В тях се произвеждат ловно, спортно и всички видове армейско стрелково оружие.

 

Историята на Colt

Оръжейната марка Colt е един от символите на САЩ. През 1835-1836 година американският конструктор Самюъл Колт патентовал своя знаменит револвер с барабан, който автоматично се зарежда с нов патрон в цевта - револверът Colt с шест патрона. Изобретението на Колт станало любимото оръжие на всички, които покорявали Дивия Запад. Във връзка с това наричали този револвер "завоевателят на Запада". Той бил популярен сред военните, шерифите и коубоите. Най-известните модели са 38-ми и 45-ти калибър.

Основаната от Самюъл Колт през 1836 година фирма, за изминалите 179 години е произвела над 30 млн. единици стрелково оръжие - револвери, автоматични пушки и аксесоари за тях, които са популярни в целия свят.

Сред тях е и разработеният от конструктора Джон Браунинг пистолет M1911, който бил въведен на въоръжение в армията на САЩ през 1911 година и се използва и досега (с над 2.7 милиона, произведени единици), а също така и автоматичната пушка AR-15, чиято модификация през 1962 година била приета на въоръжение като M16 и все още се използва. От тази пушка са произведени над 8 млн. броя, включително и различните  модификации.

През 2015 година Colt банкрутира, след като загуби държавните договори за доставки на оръжие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във