Банкеръ Daily

Оливие Питон, френски юрист

Американската демократична система е в началото на радикална промяна

На 6 януари привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия.

За първи път в 244-годишната история на САЩ се случва бунт в Капитолия. Поведението и действията на протестиращите, които нахлуха в сградата, не само имаха отрицателно въздействие, но и вероятно ще продължат да рушат политическия баланс в Съединените щати през следващите няколко години.  Това коментира Оливие Питон, адвокат по френско, европейско и американско публично право в адвокатско дружество във Вашингтон.

Дълго време Тръмп насъскваше своите привърженици срещу новоизбрания президент Джо Байдън. На 6 януари той за пореден път заговори за "изборни измами". Резултатът: хаос, насилие и щурм на Капитолия.

"Профилът на Доналд Тръмп в Twitter бе блокиран за постоянно. Намираме се в неизмерими, турбулентни времена, които хората ще продължат да обсъждат още дълго време. Всъщност той е първият президент в американската история, който не иска да признае загубата си на изборите. През 1824 г. между двамата основни кандидати на общите избори в САЩ също имаше различия в резултатите, но накрая постигнаха споразумение. Поддръжниците на Тръмп отказват да признаят, че кандидатът, когото подкрепиха, загуби изборите", смята французинът.

"Тогава ситуацията излезе извън контрол. Не мисля, че той искаше да предизвика преврат. Просто искаше да спечели, но не според правилата. Въпреки това насилието в Капитолия излезе извън контрол много бързо. Американската демокрация се намира в криза, която вероятно ще продължи да се развива и преживее огромни сътресения. Отсега нататък, и през следващите няколко години, американската демократична система може да се промени много от днешната. Тази промяна вероятно ще е огромна“, допълни Питон. 

Демократите, които наскоро спечелиха изборите в Сената, възнамеряват да започнат процедура за импийчмънт на Тръмп в Камарата на представителите на САЩ, втори опит за отстраняването на президента. Единственото обвинение: „подбуждане към бунт“. С разпалена реч Тръмп е подбудил своите поддръжници към акт на насилие.

Най-късно до сряда също трябва да се гласува евентуална забрана на Тръмп да заема каквито и да е било държавни постове. Дори все повече републиканци в парламента обръщат гръб на държавния глава и призовават за оставката му - малко късно с оглед на вредата на демокрацията, която той нанесе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във