Банкеръ Weekly

Свят

Американската армия ще остане в Сирия

Американски военни в Сирия

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

Според Тилърсън оттеглянето би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад. Държавният секретар за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад. "Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ", посочи той.

Според американското министерство на отбраната изключително важно било да не се допусне групировката "Ислямска държава" да се върне в освободените райони. Не ставало въпрос и за нова армия или погранични сили. Пентагонът отбеляза, че разбира безпокойствата на Турция, която реагира остро на плановете на САЩ да обучат бойци, включително сирийски кюрди, за нуждите на вътрешната сигурност.

Междувременно Турция започна да обстрелва с артилерийски огън сирийските кюрди в сирийския пограничен град Африн, съобщи "Ал Арабия". Това стана, след като на 14 януари турският президент Реджеп Ердоган се зарече да "прочисти тероризма" от южните граници на страната, добавяйки, че планира да предприеме нападение срещу сирийските кюрди в Африн "през следващите дни". Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък посочи, че операцията едва ли ще бъде ограничена само до този град и че в нея може да бъде включен районът на Манбидж, както и територии източно от река Ефрат.

Районът на Африн стана тема на дебат, след като Съединените щати обявиха намерението си да въоръжат 30 000 сирийски кюрдски граничари на сирийско-турската граница. От международната коалиция твърдят, че целта на въпросната сила е да предотврати завръщането на "Ислямска държава", но Ердоган заплаши да "разруши тази терористична армия в начален стадий", опасявайки се, че тя ще бъде позиционирана постоянно на турската граница. От своя страна сирийските кюрди помолиха международната общност да помогне в гарантирането на сигурността на Африн. В същото време кюрдски представители съобщиха пред арабски медии, че в рамките на секретно споразумение с американците са получили преносими зенитно-ракетни комплекси за борба с вражески самолети.

В Африн живеят около 1 млн. души. Сирийските кюрди контролират в момента около 25 процента от територията на Сирия. Около 2000 американски военни са разположени в контролираните от тях територии и им оказват помощ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във