Банкеръ Daily

Свят

Американците получават финансови преводи заради коронавируса до три седмици

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин

Американците би трябвало да получат преки преводи като финансова помощ до три седмици, веднага щом проектозаконът за смекчаване на последиците от коронавируса бъде подписан, съобщи днес американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс. 

Той коментира също така, че обявените днес рекордни данни за седмичните молби за безработица не са релевантни.

В интервю за Си Ен Би Си Мнучин каза, че се надява компаниите в крайна сметка отново да наемат работниците и обърна внимание на други сектори като търговията с хранителни продукти, които наемат хора.

Мнучин също така изрази надежда, че проектозаконът, който бе приет от Сената, бързо ще бъде одобрен и от Камарата на представителите.

Пакетът от мерки предвижда изплащане на помощи при безработица, помощ за болниците, подкрепа за компании и цели сектори. Освен това американските граждани ще могат да получат по 1200 долара, отбелязва ТАСС.

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е скочил до рекордните над 3 милиона миналата седмица, съобщиха по-рано днес информационните агенции.

Строгите ограничения, свързани с предотвратяването на разпространяването на коронавируса, почти блокираха страната, предизвиквайки вълна от съкращения, които вероятно слагат край на най-дълго продължилия бум на заетостта на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Седмичният брой на молбите, отчетени от министерството на труда днес, представя най-ясното доказателство за разрушителните последици от коронавируса върху икономиката. Пандемията накара Управлението за федерален резерв (УФР) да вземе извънредни мерки, а американският Конгрес изготви пакет от стимули за икономиката на стойност 2 трилиона долара.

Според икономистите икономиката вече е в рецесия. Седмичните молби за помощи при безработица са най-своевременният показател за състоянието на трудовия пазар.

Първичните молби за помощи при безработица са нараснали с 3 001 000 до 3,28 милиона с отчитане на сезонните фактори през седмицата, приключила на 21 март. Предходният рекорд е от 1982 година - 695 000, отбелязва министерството на труда.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще бъде на равнище един милион, но имаше и оценки за 4 милиона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във