Банкеръ Daily

Свят

Американците панически изпразват бензиностанциите

Американските бензиностанции се изпразниха поради паническо закупуване на горива, съобщи "Файненшъл таймс". Това води до значителен недостиг на бензин в някои градове. 

Паническо изкупуване на горива се случва в райони на Северна Каролина, Южна Каролина, Вирджиния и Джорджия.

Причината е, че вече пети ден най-големият тръбопровод в САЩ - "Колониъл" е блокиран след хакерска атака.

Очевидно е, че американските шофьори не са се впечатлили от призивите на политиците за спокойствие и уверенията на оператора Colonial Pipeline Company, че операциите на тръбопровода ще бъдат в голяма степен възстановени до края на седмицата.

Над 40% от бензиностанциите в Атланта са останали без бензин късно във вторник. Подобна е ситуацията при над 60% от обектите в Уилмингтън, Северна Каролина, както при 37% в Миртъл Бийч, Южна Каролина. 

Много бензиностанции са започнали да ограничават продажбата на бензин заради наплива от хора, искащи да напълнят резервоара си догоре

Експерти смятат, че цената на горивата в САЩ може да се повиши с 2-3% през тези дни, но ситуацията може да се влоши, ако проблемът продължи по-дълго. 

Около 45% от цялото гориво, което се консумира на източното крайбрежие на САЩ, преминава през тръбопровода. 

Тръбопроводът бе затворен в петък, след като ФБР обяви, че той е обект на хакерска атака, откраднати са данни, срещу които е поискан откуп. Твърди се, че зад атаката стои хакерската група Dark Side.

Facebook logo
Бъдете с нас и във