Банкеръ Daily

Свят

Американците не искат събаряне на спорни паметници

Паметникът на генерал Лий в Шарлътсвил

Близо две трети от американците искат да бъдат запазени паметниците на личности от южняшката Конфедерация, които са смятани за символи на робовладелството. Това показва публикувано днес допитване, което подкрепя позицията на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Вчера Тръмп заяви, че историята на САЩ "бива разкъсана" от свалянето на тези паметници, чиято съдба е предмет на остър спор след насилието в Шарлотсвил в събота.

Според анкетата на Ен Пи Ар / Пи Би Ес и Нюзауър / Марист 62 процента от запитаните смятат, че паметниците на южняците трябва да се запазят като исторически символи. Паметникът на главнокомандващия армията на Юга в Гражданската война генерал Робърт Лий бе в центъра на протест на крайнодесни срещу свалянето му в Шарлотсвил, щата Вирджиния. При последвалите сблъсъци бял супремасист уби антирасистка демонстрантка.

"Само 27 процента от анкетираните казват, че тези паметници трябва да се свалят", съобщи общественото радио Ен Пи Ар.

Прави впечатление, че при чернокожите американци 44 процента подкрепят оставането на паметниците, които за мнозина са символ на робовладелския Юг на САЩ, а 40 процента искат те да бъдат свалени.

При републиканците огромното мнозинство подкрепя запазването на паметниците, а демократите са по-разделени - 44 процента подкрепят оставането им, а 47 процента искат да бъдат свалени.

Символите на южняшката Конфедерация като паметници и монументи са около 1500 и са предимно в южните щати.

Допитването е извършено по телефона на 14 и 15 август сред 1125 души из цялата територия на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във