Банкеръ Daily

Свят

Америка избира президент

Избирателите в Съединените щати гласуват днес за Наследника на Барак Обама на президентския пост. Освен това те дават гласа си за подновяване на една трета от 100-членния Сенат, на цялата 435-членна Камара на представителите, както и в щатски референдуми по широка гама въпроси.

За Белия дом се борят кандидатите на Демократическата партия - Хилари Клинтън, на Републиканската - Доналд Тръмп, на Зелените - Джил Стайн, и на Либертарианската партия - Гари Джонсън, но последните двама с нищожни шансове.

Президентът на САЩ, освен държавен глава, е ръководител на правителството и главнокомандващ на въоръжените сили. Изборите за президент са непреки - гласува се за членове на избирателната колегия от 538 души, които малко по-късно избират формално президента, но обикновено веднага след приключването на т.нар. народен вот в изборната нощ се знае кой ще е новият президент. Той трябва да спечели подкрепата на 270 членове на избирателната колегия.

Социологическите проучвания почти през цялата кампания показваха преднина за Хилари Клинтън от средно 3-5 процента. В анкетата на "Вашингтон пост" и Ей Би Си от вчера, 7 ноември, Клинтън има подкрепа от 47 на сто, а Тръмп - 43 на сто, съобщи Ройтерс.

Колкото е по-висока избирателната активност, шансовете на Клинтън се увеличават, тъй като тя има по-силна подкрепа сред жените, испанскоезичните избиратели, цветнокожите и средната класа, а Тръмп е харесван предимно от белите мъже без висше образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във