Банкеръ Daily

Свят

Амартя Сен печели Нобел за принос в икономиката на социалната област

Амартя Сен

На днешния ден през 1933 г. е роден Амартя Сен, индийският икономист, Нобелов лауреат за принос в икономиката на социалната област, спомогнал да бъдат анализирани икономическите механизми в основата на глада и нищетата.

Амартя Кумар Сен (на английски: Amartya Kumar Sen) е известен с работата си върху глада, теорията за човешкото развитие, икономиката на благосъстоянието и скритите механизми на бедността. През 1998 той получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за приноса си към математическата икономика.

Математическата икономика се отнася до приложението на математически методи, за да се репрезентират икономическите теории и анализират проблемите в икономическата наука. Тя позволява формулирането и извличането на основни отношения в теорията с яснота, обобщеност, строгост и простота.

Амартя Сен е роден в Сантиникетан, Бенгал, Индия. Родителите му са от Дака, столица и най-голям град на Бангладеш, където той прекарва детството си. След отделянето на Пакистан през 1947 г. семейството му се премества в Индия. Той продължава образованието си в Сантиникетан, в Президентския колеж в Калкута и в Делхи, след което се премества Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където защитава докторат през 1959 година. Кеймбриджкият университет (The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорящата част на света, а днес - едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване в Обединеното кралство. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

След това Амартя Сен преподава икономика в Калкута, Делхи, Оксфорд, Лондон и Харвард. От 1998 до 2004 г. е ръководител на Тринити Колидж в Кеймбридж.

Известност му донася през 1981 г. изследването на причините за глада в Бенгалия. 

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), съкратено Нобелова награда за икономика, е награда, която се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания. Тя е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина.

Бенгалия или Бенгал е исторически и географски регион в североизточната част на Индийския субконтинент на върха на Бенгалския залив. Днес той е разделен между държавата Бангладеш и индийския щат Западна Бенгалия. По-голямата част от Бенгалия се обитава от бенгалци, които говорят бенгалски език.

Регионът на Бенгалия е един от най-гъсто населените региони на земята. Повечето от бенгалския регион лежи в ниската Ганг-Брахмапутра речна делта или Гангска делта, най-голямата делта на света. В южната част на делтата лежат Сундарбаните - най-голямата мангрова гора и дом на бенгалския тигър. Въпреки че населението на региона е главно селско и аграрно, в Бенгалия са разположени два мегаполиса - Калкута и Дака. Бенгалският регион е известен с богатото си литературно и културно наследство, както и с огромния си принос към социално-културното издигане на индийското общество под формата на Бенгалското възраждане и революционните дейности по време на Индийското движение за независимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във