Банкеръ Daily

Свят

АМ "Тракия" е частично наводнена, движението е в едната лента

Река Стряма наводни и част от магистрала "Тракия", информират от Агенцията "Пътна инфраструктура".

При 134-я километър на скоростния път в посока София има затруднения при преминаването. Движението временно е само в изпреварващата лента. Високите води на реката са наводнили аварийната и част от активната ленти.

От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание.

Материалните щети след наводнението са големи, очаквам държавата да помогне с каквото може, каза пред журналисти в село Каравелово президентът Румен Радев, след като посети наводнените населени места в района на Карлово.

Най-важно е да продължат огледи, за да се уверим, че няма хора в риск. Трябва да се мисли в перспектива за аварийно спасителни-отряди, каза президентът Радев. Според държавният глава такива структури трябва да има във всеки областен град. Той посочи като пример отрядът в София, който от началото на бедственото положение помага на населението в региона. Изключително подготвен личен състав и благодарение на тях тук нямаме жертви, каза Радев.  По думите му армията действа прекрасно, Пожарна безопасност - самоотвержено, но това не е тяхната основна дейност.

Много е важно да има засилена охрана, така че да не се допуснат кражби от домовете, изоставени от хората, и това ще бъде гарантирано, каза Радев. Той допълни, че всички министри са в комуникация и очаква възможно най-бързо, когато се опишат щетите, междуведомствената комисия да се събере и да направи всичко възможно тези щети да бъдат покрити.

Ще има извънредно заседание на Комисията по бедствия и аварии веднага щом постъпят необходимите документи, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му министърът на земеделието е разпоредил проверка на сечта, която е извършвана в близост, за да се установи има ли отношение към бедствието. Ще се извършат пълни проверки, включително и ремонта на моста между селата Каравелово и Богдан, каза Демерджиев.

Между село Богдан и Московец е поставен временен мост и вече има връзка с най-пострадалото село по суша. В момента има фирма, която предлага по-ефективно съоръжение, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Засегнати в различна степен от наводнението са 8 селища в община Карлово - Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Дъбене и Войнягово, коментира кметът Емил Кабаиванов. Има над 200 наводнени къщи, които ще се описват. В момента няма хора без храна, подслон или медицинска помощ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във