Банкеръ Daily

Свят

"Алтернатива за Германия" набира скорост

Засега Зеехофер губи мнозинството си в парламента в Мюнхен

Крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия" продължава да набира поддръжници както в Бавария, така и в цяла Германия. Това са изводите от последното социологическо прочуване, представено от телевизията RTL и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Християндемократичният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер губи подкрепа и вече разчита на 38 процента от гласовете, което е недостатъчно за мнозинство в парламента на Мюнхен, отбелязва изданието. 

"Алтернатива за Германия" се ползва с доверието на 14 процента от баварци, като по този начин е трета политическа сила в Бавария. Втори са "Зелените", но разликата е само един процент. Четвърта политическа сила са Социалдемократите с 12 на сто одобрение. 

Шанс за влизане в парламента в Мюнхен имат и не дотам известните формации "Свободни избиратели" и "Свободни демократи", които според социолозите печелят съответно 6 и 8 процента от гласовете. 

На федерално ниво "Алтернатива за Германия" също продължава да набира привърженици. Партията получава подкрепата на 16% от всички германци. Съюзът на Ангела Меркел и Зеехофер пък печели 30% от гласоподавателите.

Изборите в Бавария са след три месеца. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във