Банкеръ Daily

Свят

Алпийски хранилища ще пазят авоарите на заможните

Швейцария в най-скоро време ще започне да предлага на богаташите по света още една опция за съхраняване на активите им - скални хранилища в подножието на Алпите. Идеята е на местен предприемач от централната част на страната, където се намира масивът Брюниг - на около 40 км от Люцерн. Те ще се изграждат от фирмата Bruenig Мega Safe, която планира да използва площ в планината, равняваща се на десет футболни игрища, информира членът на фирмения борд Уго Шитенхелм. Той уверява, че при необходимост, пространството може да се разшири многократно. 

Заможните на планетата започват все по-трескаво да търсят сигурни убежища за съкровищата си, застрашени от разрастващата се пандемия, която клати пазарите, и от гражданските вълнения, заливащи все повече точки по света - от САЩ до Хонконг и Лондон. И докато някои се страхуват от глобална рецесия или природни бедствия, други бягат от банковите депозити, които все повече кредитори облагат с отрицателни лихви. 

Размерите на швейцарските хранилища ще варират от 100 до 100 хил. куб. м и ще са разположени във височина до 90 м, пише на уебсайта на Bruenig Мega Safe. Скалните стени ще поддържат постоянна относителна влажност от 40% и температура 12 градуса по Целзий. Цените тръгват от 500 хил. щ. долара нагоре. Освен че ще могат да се съхраняват ценни предмети, като произведения на изкуството, злато, сертификати на акции и дори ретро автомобили,  хранилищата са и "идеално място за различни дейности с високи критерии за сигурност".  

Проектът се разработва съвместно с Gasser Felstechnik - компания, специализирана в скални инженерни дейности и подземно строителство. Хранилищата ще бъдат изградени до няколко вече съществуващи обекти на Gasser, разположени в масива: стрелбище, склад за експлозиви, заведение за висококачствени храни и база за обучение на пожарникари за работа в условията на извънредна обстановка, възникнала в транспортни тунели.  

Bruenig Мega Safe вече води преговори с дузина потенциални клиенти, включително фамилни офиси, художествени галерии и богати индивиди, твърди Шитенхелм. Собствениците на хранилищата поемат разходите по изграждане на стаите, а компанията осигурява комуналните услуги, сигурността и други екстри, пише на фирмения уебсайт. Клиентите ще имат денонощен достъп до "убежищата си" през тунел, който ще е достатъчно широк, за да минават камиони.  

Освен че са по-сигурни, скалните хранилища са и по-евтини за изграждане, твърди Шитенхелм. Просто защото "по-бързо се получават разрешителни за строителство, покривът не може да се разруши и не са необходими телени заграждения и кучета". Макар че засега интерес към инициативата проявяват основно швейцарски граждани и фирми, Bruenig Мega Safe търси да привлече и клиенти от богати финансови центрове като Хонконг и Сингапур.

За да започне изграждането на обекта, фирмата има нужда от около 7 млн. шв. франка от първите си клиенти. Строителството е планирано за началото на идната година, като първите хранилища ще бъдат готови за ползване 18 месеца по-късно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във