Банкеръ Daily

Свят

Алжир скъса дипломатическите си отношения с Мароко

Алжир прекратява дипломатическите си отношения с Мароко заради враждебни действия от страна на кралството. Това заяви вчера алжирският външен министър Рамтан Ламамра, съобщиха световните агенции.

"Алжир реши да прекъсне дипломатическите отношения с Мароко, считано от днес", каза Ламамра на пресконференция.

След заседание на Висшия съвет по сигурността на Алжир миналата седмица бе заявено, че страната "ще преразгледа отношенията си с Мароко заради непрекъснатите враждебни действия, извършвани от кралството и неговия съюзник, ционисткото формирование (Израел), срещу Алжир".

Освен това миналата седмица Алжир обвини Мароко, че "подкрепя две терористични движения", действащи на алжирска територия - Движението за автономия на Кабилия и движението "Рашад". Според властите активисти на двете организации са замесени и в горските пожари в Северен Алжир този месец.

На 18 юли Алжир отзова посланика си в Мароко за консултации. Причина бе официална нота, разпространена от постоянния представител на Мароко в ООН Омар Хилял сред страните членки на Движението за неприсъединяване. В документа се казваше по-специално, че официален Рабат "открито и ясно подкрепя правото на самоопределение на народа на Кабилия" - област в Северен Алжир. Алжир нарече изявленията на Хилял "омразни, опасни и провокационни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във