Банкеръ Daily

Свят

Alibaba счита за правилно решението на властите за глобата от 2.78 млрд. щ.д.

Китайският интернет гигант Alibaba признава за правилно решението на властите в Китай за наложената й глоба в размер на 18.22 млрд. юана (около 2.78 млрд. долара) за нарушение на антимонополното законодателство. Това се казва в заявление, разпространено в събота от компанията.

"Ние получихме уведомлението за глобата от Държавното управление по контрола на пазара на Китайската народна република и искрено приемаме това решение и ние твърдо ще се придържаме към него", пише в документа.

В него се уточнява, че Alibaba "ще предприеме мерки за по-законна търговска дейност" и "ще ускори оптимизацията на системата си, за да съответства на правните норми".

"Ние ще следваме  пътя на иновациите и развитието и по-отговорно ще се отнасяме към своите отговорности към обществото", подчертават от компанията.

В събота сутринта властите в Китай обявиха, че са наложили глоба на компанията Alibaba в размер на 2.78 млрд. долара за нарушение на антимонополното законодателства на страната.

Глобата е в размер на 4% от обема на продажбите й през 2019 година  на територията на Китай, който възлиза на 455.71 млрд. юана (69.67 млрд. долара). Според заявлението на китайския антимопололен регуратор разследването е потвърдило, че Alibaba води политика, принуждаваща потребителя да ползва услугите й "без право на избор", което "се е отразило негативно на конкурентната среда на китайския пазар на електронна търговия".

 

"Alibaba Group" 

е най-голямата в света компания за търговия по интернет според обема на продадени стоки чрез платформите й, чийто централен офис е в Ханджоу.

Основана през 1999 г. от Ма Юн, по-известен като Джак Ма (роден също в Ханджоу на 10 септември 1964 г.), тя предлага услуги за продажби на дребно и едро и сделки между частни лица чрез система от уебсайтове. С обем на продажбите си Alibaba е сред най-големите компании в сектора в целия свят, макар основната част от дейността ѝ да е концентрирана в Китай.

Групата притежава собствена електронна платежна система (Alipay, която се използва също за разплащания и в дъщерната структура Taobao.com), ползва единна за всички структури програмно осигуряване за управление на предприятието, а също за сортирани по региони и отрасли бази данни за стоки и предприятия.

Джак Ma създава платформата Alibaba в апартамента си в Xанджоу. Tогава тя започва да работи, но не ĸато онлайн магазин, a ĸато дигитално място за правене на бизнес срещи.

Goldam Ѕachѕ и Mасайоши Cон, ĸойто е председател на японсĸата ЅoftBank, ca сред първите инвеститори във фирмата. Πрез 2002 г. Джаĸ Ma предлага дейността на Alibaba да бъде променена, за да може да ce конĸурира c ĸитайсĸия партньор на еВау – EachNet. Тогава ĸомпанията получава финансиране от ЅoftBank, за да отвори онлайн търговеца Taobao.

Най-голям акционер е японската компания SoftBank (25.9% от капитала по данни от средата на 2019 година).

Facebook logo
Бъдете с нас и във