Банкеръ Daily

Разобличителка:

Алгоритмите на Фейсбук подхранват насилие по света

Франсис Хаугън (АП)

Социалната мрежа Фейсбук ще подхрани нови съпътствани от насилие вълнения по света заради начина, по който алгоритмите й популяризират екстремно и предизвикващо разделение съдържание, предупреди разобличителка, цитирана от Ройтерс.

Франсис Хаугън, бивша служителка на американската компания, бе изслушана пред британска парламентарна комисия, която обмисля планове за регулиране на социалните мрежи.

Фейсбук разглежда безопасността като нещо, което не й носи приходи, и олицетворява една бизнес култура, в която съкращаването на разходите е нещо положително, увери разобличителката. Според нея "това безспорно засилва омразата".

"Събитията, които виждаме по света, на места като Мианма и Етиопия, са само началото", предупреди Хаугън. Според нея класирането на съдържанието според реакциите на потребителите води до две неща: първо, дава се приоритет на съдържание, водещо до разделение и поляризация, и второ, това съдържание се концентрира.

Разобличителката изрази мнение, че алгоритмите тласкат потребителите към крайности. "Някой левоцентрист ще бъде тласнат към радикалната левица, някой вдясно от центъра - към радикалната десница", каза тя.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг отхвърли, според него, преднамерения опит за очерняне на имиджа на американската компания, която стои зад най-голямата социална мрежа в света, с близо 2,9 милиарда потребители по целия свят, предаде Франс прес.

Това стана на фона на валящите едно след друго обвинения срещу Фейсбук, че популяризира екстремно и поляризиращо съдържание, в името на печалбите. Редица медии разкриха в съвместно разследване спорни практики на компанията в Индия, а бившата й служителка Франсис Хаугън разобличи по време на изслушвания в Конгреса на САЩ и британския парламент една бизнес култура на безскрупулно гонене на печалби.

Това обаче не пречи на американския гигант в областта на социалните мрежи да продължи да печели пари и да се радва на доверието на инвеститорите - вчера той обяви нетна печалба в размер на 9,2 милиарда долара през третото тримесечие на годината - ръст от 17 процента на годишна основа, отбелязва АФП.

"Ставаме очевидци на координирана кампания за селективно използване на вътрешни документи, за да бъде нарисуван фалшив образ на нашата компания", каза шефът на Фейсбук по време на видеоконференция за анализатори. Но "реалността е, че социалните мрежи не са главните виновници за тези проблеми и не могат да ги оправят сами", увери той.

Зукърбърг припомни, че компанията е направила огромни инвестиции в областта на сигурността, като за целта е предвидила бюджет от 5 милиарда долара тази година и 40 хиляди служители работят в тази сфера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във