Банкеръ Daily

Свят

Алфред Хичкок е една от иконите на популярната култура през ХХ век

На днешния ден можем да си спомним сър Алфред Хичкок (Alfred Joseph Hitchcock) - английският кинорежисьор, актьор, продуцент и сценарист, създател на много от похватите в жанра на психологическия трилър. След успешна кариера в нямото кино и ранното озвучено кино в родината си, той се премества в Холивуд и през 1956 г. става американски гражданин, оставайки и британски поданик.

По време на своята кариера, която обхваща повече от половин век, Хичкок си изгражда специфичен и разпознаваем режисьорски стил. Зрителят е подтикван да се идентифицира с камерата, която се движи по начин, имитиращ нечий поглед. Хичкок конструира сцените по начин, който манипулира чувствата на публиката, усилвайки тревогата, страха или съчувствието, и използва новаторски подход към монтажа, за да демонстрира гледната точка на героите. В използваните от него сюжети често присъстват бегълци, преследвани от правосъдието, наред с "ледени блондинки". Много от филмите му завършват с неочакван обрат и имат напрегнат сюжет с насилие, убийства и престъпления, макар че често криминалната загадка служи само за отвличане на вниманието от психологическото изследване на героите. Филмите на Хичкок заемат много теми от психоанализата и съдържат силен сексуален подтекст.

Алфред Хичкок режисира повече от петдесет пълнометражни филма в рамките на кариерата си. Често определян като най-великият британски режисьор, той е класиран пръв в анкета сред британски кинокритици, проведена през 2007 година. По този повод вестник "Дейли Телеграф" пише: "Безспорно най-великият кинорежисьор, появил се на тези острови, Хичкок прави повече от всеки друг за оформянето на съвременното кино, които би било напълно различно без него. Неговият усет беше към повествованието, безмилостно прикривайки ключова информация (от своите герои и от нас) и ангажирайки емоциите на публиката, както никой друг." Американското списание "Мувимейкър" също го смята за най-влиятелния кинорежисьор на всички времена.

Известен със своите камео* роли в собствените си филми, с множеството си интервюта и с воденото от него популярно телевизионно предаване "Алфред Хичкок представя", режисьорът се превръща в една от иконите на популярната култура в средата на 20 век.

През 1979 г. получава признание за цялото си творчество, а в началото на 1980 г. Елизабет II го посвещава в рицарство.

Алфред Хичкок умира на 29 април 1980 г. в Бел Еър (САЩ).

 

Камѐо роля или накратко камѐо (от английски: cameo) - внезапното кратко появяване на известна личност във филм или театрална пиеса. Най-често даденият човек играе себе си и не се споменава в списъка с актьори, участващи във филма. Много от тези роли са малки, без диалози и се дължат на приноса на личността към въпросната творба. Думата произлиза от камея - миниатюрна резба (барелеф) върху скъпоценен камък.

Понякога режисьорът на филма играе незначителна роля в собствения си филм. Примери за такива режисьори освен Алфред Хичкок са още Куентин Тарантино, Джордж Лукас, Серджо Леоне, Чарли Чаплин, Никита Михалков, Оливър Стоун и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във