Банкеръ Daily

Свят

Алексей Навални получава наградата на Европарламента за 2021 г.

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист за борба с корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин.

Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба с корупцията Алексей Навални наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2021 г.

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, обяви лауреата за 2021 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след като по-рано беше взето решение от Председателския съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи).

Председателят на Парламента Давид Сасоли заяви: "Европейският парламент избра Алексей Навални за носител на тазгодишната награда "Сахаров". Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин, а чрез своите профили в социалните медии и политически кампании Алексей Навални помогна за разкриването на злоупотреби и мобилизира подкрепата на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше отровен и хвърлен в затвора."

"Присъждайки наградата "Сахаров" на Алексей Навални, признаваме огромната му лична смелост и потвърждаваме непоколебимата подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване", добави той.

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист за борба с корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин. Той придоби международна популярност с това, че организира демонстрации срещу президента Путин и неговото правителство, кандидатира се и се застъпва за антикорупционни реформи.

През август 2020 г. Навални бе отровен и няколко месеца се възстановява в Берлин. Той бе арестуван при завръщането си в Москва през януари 2021 г. В момента излежава присъда от три години и половина затвор, като му остават още повече от две години. В момента А. Навални е затворен в строго охранявана наказателна колония, като в края на март 2021 г. обяви продължителна гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи. През юни 2021 г. руски съд наложи забрана на регионалните офиси на Алексей Навални и на неговия Фонд за борба с корупцията, които сега са класифицирани като екстремистки и нежелани от руските власти.

Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 15 декември в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във