Банкеръ Daily

Екзитполове :

Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия

Действащият австрийски президент Александър ван дер Белен печели днешните президентски избори според екзитполове на австрийската обществена телевизия ОРФ. Според тях за Ван дер Белен са гласували над 50 процента от имащите право на глас и ще бъде избран за втори шестгодишен мандат на поста още на първи тур и няма да има балотаж.

Според прогнозните резултати Ван дер Белен получава 55.4 процента до момента. 

На второ място сега е Валтер Розенкранц - кандидатът на дясната националистическа Австрийска партия на свободата, с 18.4 на сто от гласовете. Трети е независимият кандидат Тасило Валентин (с 8.4%). Останалите кандидати са с по-малко гласове.

Ван дер Белен беше фаворит още преди гласуването в предпочитанията на австрийците. Той получаваше подкрепата на между 51% и 59% от гласоподавателите, което би могло да му донесе победата още в първия тур на изборите. Много от неговите съперници, които включват блогър, производител на обувки, лекар, колумнист и представител на партия, която е против ваксинацията, бяха смятани от самото начало за политически аутсайдери, отбеляза ДПА. 

Ван дер Белен, бивш лидер на „Зелените“, е подкрепен от всички партии, освен от Австрийската партия на свободата.

Около 6.4 милиона австрийци имаха право на глас днес. Изборните бюра бяха отворени в 6 ч. сутринта и затвориха в 17 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във