Банкеръ Daily

Свят

Албин Курти предложи новото правителство на Косово

Албин Курти представи вчера предложението си за състава на новото правителство, което ще има общо 18 членове и в което сърбите ще имат само един представител, съобщи Танюг.

Според предложението на Курти новото косовско правителство би трябвало да има 15 министерства и трима вицепремиери.

За първи вицепремиер Курти предложи Бесник Бислими от редовете на движението Самоопределение, който ще отговаря за европейската интеграция, диалога и развитието. Доника Гервала от Инициативата на Вьоса Османи освен вицепремиер ще бъде и министър на външните работи, а Емилия Реджепи от бошнячката общност ще бъде вицепремиер и ще отговаря за положението на малцинствата и човешките права.

За министър на отбраната е предложен Арменд Мекай. За министър на вътрешните работи е предложен Джелял Свечля. Министър на правосъдието ще бъде Албулена Хаджиу. Розета Хайдари е предложена за министър на търговията и индустрията, а Херукан Мурати за министър на финансите.
За министър на образованието и науката е предложен Арберие Нагавци, за министър на културата, младежта и спорта - Хайрулах Чеку, министър на земеделието - Фатон Пеци, министър на инфраструктурата - Либурн Алиу, министър на икономиката - Артан Ризваноли, а министерството на здравеопазването ще бъде поето от Арбен Витиа.

Сръбска листа ще получи министерството за общностите и завръщането, което би трябвало да бъде ръководено от Горан Ракич. Нито едно място на вицепремиер от три не е дадено на сърбин, каквато бе досега практиката.

Албин Курти представи вчера приоритетите на косовското правителство и заяви, че няма да има нормализация на отношенията със Сърбия, ако тя не признае реалността на независимо Косово. Курти заяви, че главен приоритет на правителството е борбата за излизане от ситуацията, създадена от пандемията, а след това идват правосъдието, заетостта, икономическото развитие и реформата в образованието.

Курти заяви, че Косово има със Сърбия отворени въпроси, които трябва да се решат с диалог и добави, че не може да има напредък, ако няма напредък в решаването на съдбата на изчезналите лица в Косово. Той подчерта също, че пътят към интеграция в ЕС може да бъде пълен с предизвикателства, но няма алтернатива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във