Банкеръ Daily

Свят

Албанският президент: Няма да има преговори с ЕС, ако се проведат местни избори

Албанският президент Илир Мета осъди решението на изборните власти да проведат местни избори в страната тази неделя, като призова управляващите социалисти да спрат приказките и да не провеждат "въображаем" изборен процес, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Илир Мета заяви днес, че преговорите за пълноправно членство в ЕС няма да започнат, ако Албания проведе изборите в неделя без участието на опозицията, която ги бойкотира.

Избирателната колегия на Албания единодушно се произнесе вчера в полза на произвеждането на местните избори този уикенд, отхвърляйки по този начин решението на президента по-рано този месец да ги отмени.

Мета изразява опасения, че изборите ще бъдат "недемократични" без участието на десноцентристките опозиционни партии. Премиерът социалист Еди Рама обаче настоява, че изборите ще се състоят, както е предвидено. 

Президентът заяви, че избирателната колегия е повлияна от "политически натиск и шантаж".

"Вчера Избирателната колегия колегия разгледа молба на една политическа партия срещу решението на Централната избирателна комисия, която не й позволи да се отпише от въображаемите избори на 30 юни", заяви на пресконференция днес Илир Мета.

По повод решението изборите да се състоят албанският президент посочи, че "само Конституционният съд може да отсъди валидността на указ на президента на републиката".

Съдът е с нарушени функции от около една година, след като повечето от съдиите му бяха уволнени, напомня АП.

Водената от Демократическата партия опозиция не признава решението на изборните власти. Опозицията заплаши, че физически ще попречи на произвеждането на изборите в неделя.

Миналата седмица поддръжници на опозицията повредиха изборни урни и друга изборна документация, за да попречат на изборите.

"Албанците се обединиха както никога досега, за да защитят демокрацията и да не позволят изборен фарс и конституционно престъпление на "автократичния криминален режим", заяви вчера лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша.

Левият социалистически премиер Еди Рама настоява, че изборите ще се състоят, както е планирано. Рама заяви също, че главната цел на опозицията е да попречи на усилията на страната да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Миналата седмица Европейският съюз отложи началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония въпреки предупрежденията, че едно забавяне би могло да подкопае реформаторските усилия и стабилността в региона на Балканите, припомня АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във