Банкеръ Daily

Свят

Албанският президент даде мандат на Еди Рама да състави кабинет

Еди Рама

Президентът на Албания Илир Мета даде мандат на лидера на социалистите Еди Рама да състави новото правителство, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Мета подписа указа снощи, веднага след конституирането на парламента. С това започна да тече срокът от 10 дни, в който Рама трябва да представи състава и програмата на правителството в парламента, който трябва да ги включи в дневния си ред за одобрение.

Последната дума за министрите има президентът Мета, който трябва да подпише укази за всеки от тях в срок от седем дни. Конституционно право на президента е да не подпише указ за някой от предложените министри. Одобрените от държавния глава кандидатури отново се гласуват в парламента в срок от 10 дни. Преди да поемат постовете, премиерът, вицепремиерът и министрите полагат клетва пред президента.

Що се отнася до състава на новото правителство, оповестен по-рано, няма големи изненади, освен че от 16 предложени министри 12 са жени. Това е третото поред правителство на Ери Рама, чиято Социалистическа партия победи на изборите на 25 април

Facebook logo
Бъдете с нас и във