Банкеръ Daily

Свят

Албания ваксинира задължително студенти и преподаватели

Университетът в Тирана

Задължителна ваксинация срещу COVID-19 на студенти и университетски преподаватели започна в Албания, съобщи местният сайт exit.

Решението бе обявено на 30 август от комисия експерти, които следят развитието на пандемията.

Премиерът Еди Рама призова студентите да се ваксинират преди началото на академичната учебна година следващия месец.

Планира се ваксинацията на всички студенти и университетски преподаватели да приключи в рамките на този месец.

Медицинският персонал в университетите също трябва да се ваксинира.

Нараства броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения в Румъния. Те достигнаха 952 души - с близо 100 повече от предишния ден. Жертвите на COVID-19 през последното денонощие са 78.

Нови 3342 случая на коронавирусна инфекция бяха потвърдени в Румъния през последното денонощие при направен над 21 000 теста, съобщава телевизия Диджи24. Положителни са близо 16 процента от направените тестове.

Вече два окръга в страната са в червен сценарий с ниво на заболеваемост над 3 на 1000 жители. Това са Сату Маре и Илфов съответно с 3,28 и 3,06 случая на 1000 жители. Столицата Букурещ е в жълта зона с 2,57 случая на 1000 жители.

От вчера влязоха в сила ограничителни мерки в Букурещ, според които дейността на кината, театрите и концертните зали е разрешена с до 70 процента от капацитета им, в представления, концерти и фестивали на открито може да участват до 2500 души със задължително носене на маска, а на сватби и кръщенета може да присъстват до 100 души на закрито или 150 на открито. На частни събития се допускат до 300 души, ако всички представят документ за ваксинация, преболедуване или негативен тест. Барове, клубове и дискотеки могат да работят с до 70 процента от капацитета си, ако всички са ваксинирани с пълната схема.

В края на миналата седмица правителството одобри изискване на задължително представяне на зелен COVID сертификат за достъп до ресторанти, кафенета, барове, спортни зали, културни мероприятия и частни събития, като сватби и кръщенета, за населените места, където заболеваемостта е между 3 и 6 на 1000 жители. Сертификатът удостоверява ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от ПСР или бърз тест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във