Банкеръ Daily

Свят

Албания ще приеме до 3000 афганистански бежанци

Рама беше един от първите лидери, които потвърдиха, че страната му ще предостави временен подслон на афганистански бежанци, докато те очакват визи за САЩ. 

Албанският премиер Еди Рама обяви, че страната му е готова да предостави подслон на 2000-3000 хиляди афганистански бежанци, ако това е необходимо.

"Посрещането на бежанци е наш дълг. Защото аз помня какво беше това за албанците", каза Еди Рама и нарече европейците, които отказват подслон на бежанци, "лицемери", които "нямат памет".

Рама беше един от първите лидери, които потвърдиха, че страната му ще предостави временен подслон на афганистански бежанци, докато те очакват визи за САЩ. 

Част от тези бежанци ще бъдат настанени в студентски общежития, а по-късно, след края на туристическия сезон, ще бъдат прехвърлени в хотели.

Съединените щати в четвъртък (19 август) поздравиха Албания, Канада, Чили, Мексико и Уганда за съгласието им да приемат афганистанци, които ще бъдат евакуирани след победата на талибаните, пише EURACTIV. 

Държавният секретар Антъни Блинкен разговаря по телефона с албанския премиер Еди Рама, който обяви в неделя точно когато талибаните завзеха Кабул, че се е съгласил с молбата на САЩ страната му да приеме стотици афганистанци временно, докато чакат визи за Съединените щати.

Блинкен “благодари на премиера Рама за продължаването на гордата албанска традиция да приютява хора в нужда“, се казва в изявление на Държавния департамент. Албания бе домакин на косовски бежанци по време на войната през 1999 г. срещу бивша Югославия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във