Банкеръ Daily

Свят

Албания отваря границата си с Косово

Министърът на диаспората на Албания Пандели Майко обяви, че границата между Албания и Косово ще бъде отворена, съобщи Танюг, позовавайки се на косовския портал Лайми.нет.

"Искаме да отворим границата между Албания и Косово. Премиерът ми каза, че решението е взето. От 1 януари ще започне свободното движение между Албания и Косово", заяви Майко. 

Министърът направи това изявление на проява по повод Деня на диаспората, проведена в косовския град Сърбица. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и президентът Хашим Тачи, които присъстваха на събитието, не коментираха изявлението на Майко.

По-рано генералният секретар на сръбското президентство Никола Селакович предупреди, че Албания и Косово създават "елементи на реален съюз", след като косовският парламент гласува за отмяна на митническия контрол на границата с Албания, припомня ТАСС.

Коментирайки днешното изявление на Майко, ръководителят на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич каза, че то е несериозно и безотговорно и служи само за допълнително влошаване на отношенията в региона.

"/Комунистическият лидер на Албания/ Енвер Ходжа е мъртъв, а Велика Албания няма и няма да има. Косово и Албания нямат граница, границата е между Сърбия и Албания", подчерта Джурич.

Бившата сръбска област Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Белград и Прищина водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във