Банкеръ Daily

Свят

Албания отмени ограниченията за чужденци, Гърция пуска и с бърз тест

Ксамил - малък архипелаг в Йонийско море, Южна Албания.

Албанското правителство отмени всички ограничения за чуждестранни туристи, които бяха наложени заради пандемията от COVID-19. За влизане в страната няма да са необходими PCR или антигенни тестове, както и имунизационни паспорти, съобщи информационният сайт “Екзит”.

Изискването за 14-дневна карантина при влизане в страната също е отменено. Правителството призова чуждестранните туристи да спазват дистанция от най-малко 1,5 метра на летището, за да предотвратят разпространението на коронавирус. Летните здравни центрове на 29 места в страната също ще предлагат бързи тестове за коронавирус от следващата седмица.

В същото време Гърция съобщи, че ще допуска туристи и с отрицателен бърз тест.

Гръцкиет власти въвеждат нов алтернативен вариант за пътуващите до Гърция -  представяне на цифров  сертификат на ЕС,  в който се съдържа информация за ваксинацията, или резултат от последния направен бърз тест(до 48 часа), или резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или информация за  преболедуване от COVID-19.  Тези изисквания важат и за деца след навършването на 6 години.

На всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бързи тестове на случаен принцип. При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.  За ваксинирани с изминали най-малко 14 дни от втората доза, при  положителен резултат от теста, ще бъдат поставяни под 7-дневна карантина. За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във