Банкеръ Daily

Свят

Албания и Северна Македония започват преговори за членство в ЕС

Чешкият премиер Петър Фиала, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, албанският министър-председател Еди Рама и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Албания и Северна Македония започват преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първата междуправителствена конференция под чешко председателство в Брюксел. Започва работата на преговорните екипи по проверката по общностното законодателство, което ще позволи двете страни да се запознаят с правата и задълженията в ЕС. "Това е исторически момент", изтъкна Фон дер Лайен в началото на съвместното изявление.

С Албания започва работа по механизма за гражданската защита. По него се организира помощ при бедствия и катастрофи, а сега и за бежанците в Украйна. Албанският премиер Еди Рама изрази най-голяма благодарност към председателя на Европейската комисия. "Искам да благодаря най-напред на председателя Урсула фон дер Лайен, че се бори едновременно за Европейския съюз и за Западните Балкани. Трябва да благодаря и на Ангела Меркел, която вече не е в политиката, но без нейните усилия нямаше да сме тук. Ние нямаше да сме тук и без изключителните усилия на френския президент Еманюел Макрон и екипа на френското председателство", добави той.

Председателят на ЕК обеща на македонския премиер Димитър Ковачевски бъдещото споразумение на неговата страна с граничната служба Фронтескс да бъде преведено на македонски език. "Със Северна Македония скоро ще преговаряме за разполагане на европейската служба за гранична охрана Фронтекс и Димитър, може да разчитате, че договорът ще бъде преведен на македонски език, без бележки под линия, без звездички, език, равен на останалите 24 европейски езика", изтъкна Фон дер Лайен.

Ковачески благодари за подкрепата от страна на Европейския съюз. И посочи, че неговата страна от 17 години чака днешния ден. "Отвори се вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в Европейския съюз. Аз лично го смятам за най-голямо достижение и най-важен успех. Ние сме подготвени за Европейския съюз", категоричен е той.

Междувременно снощи от Министерството на външните работи съобщиха, че българската делегация е представила декларация на заседанието на Комитета на постоянните представители в Брюксел. В позицията се изтъква, че македонският език е регионална писмена форма на книжовния български език. Позоваването на официалния език на Република Северна Македония в европейско изявление, не означава, че България признава македонския език. "Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език" пише в декларацията.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във