Банкеръ Daily

Свят

Албания: Гърция има право да разшири териториалните си води

Гърция, както и всяка държава членка на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., има право да разшири своите териториални води от 6 до 12 морски мили, заявиха в албанското външно министерство, коментирайки решението на правителството на Гърция да разшири своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 мили.

Както съобщи в петък агенция АНА-МПА, в министерството на външните работи на Албания са подчертали, че Гърция, като и всяка друга държава членка на Конвенцията на ООН по морско право, където това позволява географията и не се нарушават суверенните права на друга държава, има право да разшири териториалните си води в съответствие с клаузите от тази конвенция.

В декларация на министерството на външните работи на Албания се посочва, че Албания и Гърция като съседни страни, имащи съседни морски зони, искат да постигнат ново споразумение за изключителните икономически зони в духа на взаимното разбирателство и взаимна изгода, основавайки се на принципите и нормите на морското право, международния опит и уважавайки решението на Конституционния съд на Албания, който отмени предишното споразумение за разграничаване на изключителните икономически зони, постигнато между правителствата на двете страни през 2009 г.

"Още ли не си получила посланието?", пита в заглавие, очевидно адресирано до Атина, турският в. "Йени шафак" тази сутрин. Вестникът допълва, че само за месец и половина Турция е извършила 15 учения, а флотът й се намира в бойна готовност.

"Турция обяви както пред Атина, така и пред нейните поддръжници, че за да защити правата си в Източно Средиземно море, е готова да плати и да накара другите да платят нужната цена", пише вестникът. Според военни експерти разполагането на флота в Средиземно море отива по-далеч от обикновено военно учение.

О.р. адм. Али Дениз Кутлук смята, че турските кораби заемат позиции не за тренировъчни маневри, а са поставяни в бойна готовност в случай на война. Разполагането им е според хипотезата за възможен горещ конфликт, смята той.

"Няма да отстъпим и капка вода", пише в заглавие в. "Милят". Вестникът помества изказване на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че Гърция "преследва илюзии", а Турция докрай ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море. Акар обвини Гърция в безкомпромисен подход на принципа "всичко е мое" и даде да се разбере, че турските сеизмични проучвания ще продължат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във