Банкеръ Daily

Свят

"Ал Кайда" в Сирия се зарече да воюва в Идлиб

Абу Мохамед ал Голани

Водачът на сирийския клон на "Ал Кайда" Абу Мохамед ал Голани се зарече, че ще продължи да воюва в сирийската провинция Идлиб - последната голяма бунтовническа крепост. Той заяви това в контекста на възможна офанзива на правителствените сили, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Голани случаите, при които бунтовнически групи се договаряха с държавата да се предадат, като тези неотдавна в Южна Сирия, няма да се повторят в Идлиб.

Правителствените сили изпращат подкрепления към Идлиб, провинция на северозапад, на границата с Турция. 

По-рано през годината сирийските войски превзеха контролираните от бунтовниците предградия на Дамаск, както и южните провинции Дераа, Кунейтра и Суейда.

Изявлението на Голани беше разпространено чрез видеозапис в интернет, публикуван по повод мюсюлманския празник Курбан байрам (Айд ал Адха). То беше качено малко преди полунощ.

Най-малко 250 хиляди сирийци, живеещи в Идлиб, ще тръгнат към Турция, ако Дамаск започне военна операция в провинцията. Това съобщи турски правителствен източник, разполагащ с данни на турското разузнаване, пише в. "Хюриет". 

Според информация на изданието сирийският президент Башар Асад ще предприеме операция срещу опозиционни групировки в Идлиб след приключването на преговорите със сирийските кюрди, които се водят в координация с Русия, Иран и САЩ.

След началото на бойни действия в Идлиб над 250 хиляди сирийци ще се насочат към Турция, за да се спасят от войната. В такъв случай турското разузнаване препоръчва на властите да държат бежанците в специалните зони за сигурност на територията на Сирия близо до турската граница, пише "Хюриет", цитиран от ТАСС.

Освен това ще бъдат необходими щателни проверки на всички сирийски бежанци, които ще искат да навлязат в Турция, за да бъде установено, че те не са свързани с терористи в Идлиб, отбелязва изданието.

Турция, която заедно с Русия и Иран е гарант за примирието в Сирия, играе основна роля за поддържане на стабилността в зоната за деескалация, създадена през 2017 г. в провинция Идлиб и в прилежащите към нея райони. Това е единственият район в Сирия, който остана в ръцете на нелегални въоръжени формирования.

Facebook logo
Бъдете с нас и във