Банкеръ Daily

Свят

Актриса ще полети към Международната космическа станция

Междуведомствената комисия е утвърдила основния и дублиращия екипажи на кораба "Союз МС-19" и продължаване на тяхната подготовка за полета от Байконур, съобщиха в четвъртък за ТАСС от пресслужбата на Центъра за подготовка на космонавти "Ю. А. Гагарин".

В основния екипаж на пилотирания кораб "Союз МС-19" са включени космонавтът от "Роскосмос" Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко. В дублиращия са руския космонавт Олег Артемиев, актрисата Алена Мордовина и операторът Алексей Дудин.

Окончателният състав на екипажа ще бъде утвърден от държавната комисия на космодрома Байконур няколко дни преди старта на космическия кораб. Полетът на новата експедиция към Международната космическа станция е планиран за 5 октомври с ракетата носител "Союз-2.1а".

Подборът е преминал в двудневна изпитна сесия. Медицинската комисия е признала членовете на екипажите за годни за полет.

През ноември 2020 година шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин публикува в Twitter видео, в което се съобщаваше, че снимките на първия художествен филм в космоса са планирани за октомври 2021 година. Космическата драма с работно заглавие "Повикване" е съвместен проект на "Роскосмос", Първи канал и студиото Yellow, Black and White.

 

Орбитални полети на туристи

в близките 15-20 години едва ли ще станат масови заради високата им стойност. Такова мнение пред ТАСС е изразил генералният директор на компанията "Главкосмос" (фирма от групата "Роскосмос") Дмитрий Лоскутов.

"Космонавтиката засега остава дейност с големи разноски, и да се говори за масови орбитални полети в близките 15-20 години едва  ли ще е възможно. Полетите в орбита ще останат привилегия на държавите и частни любители на космоса, които ще могат да заплатят подобно пътешествие", е казал Лоскутов.

По думите на гененералния директор на "Главкосмос", в момента нито една частна космическа компания не може да "оживее" без държавна подкрепа. Лоскутов посочи като пример за комерсиализация на космоса  SpaceX. "Но шефът на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер, който анонсира преди дни европейската програма за поддръжка на космическите изследвания, заяви, че SpaceX до момента е получила доходи от 28 млрд. долара. Общо 56% от тях са от държавно финансиране (NASA, Министерството на отбраната, Федералната комисия на комуникациите на САЩ), 24% - от частни инвестиции, и само 20% са получени от търговска дейност", отбелязва Лоскутов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във