Банкеръ Daily

Свят

Активността на изборите в Северна Корея е доближила 100 процента

Активността на парламентарните избори в Северна Корея през уикенда, когато избирателите можеха да гласуват за един-единствен кандидат, скочи на 99,99 процента - резултат, който подобрява бездруго забележителните 99,97 процента, регистрирани по време на предходния вот, предаде Франс прес, като се позова на официалния печат в страната.

Политическата сила на Ким Чен Ун - Корейската трудова партия, управлява с желязна ръка Корейската народнодемократична република, както се нарича официално затворената страна, притежаваща ядрени оръжия.

На всеки пет години милионите гласоподаватели избират ново Върховно народно събрание. Във всеки окръг обаче има само по един кандидат, надлежно одобрен предварително, тъй че резултатът поначало не буди съмнения.

Тази година активността наближи 100 процента - в гласуването не можаха да участват само избирателите, "намиращи се в чужбина или работещи в морето", заяви официалната агенция КЦТА.

Също като през 2014 г. всеки от 687-те кандидати получи сто на сто от гласовете.

"Всички избиратели гласуваха като един в тези избори, които циментираха властта на един народ, здрав като скала", добавя агенцията, като цитира доклад на севернокорейската ЦИК.

Точен списък на кандидатите не бе предоставен, но според южнокорейската агенция Йонхап сред новоизбраните е сестрата на силния човек в Пхенян - Ким Йо Чен, която е сред най-доверените сътрудници на Ким Чен Ун.

Наричана най-влиятелната жена в КНДР, Ким Йо Чен е първи зам.-началник на отдела за пропаганда и агитация в ЦК на Корейската трудова партия. Според севернокорейските закони, след като е избрана за депутат, тя ще продължи да заема държавния си пост, а успоредно ще изпълнява и депутатските си функции, пояснява ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във