Банкеръ Daily

Свят

Активисти настояват Световната банка да откаже заем от 500 млн. долара на Танзания

Депутат от опозицията и активисти в Танзания призовават Световната банка да оттегли заема си в размер на 500 млн. долара за страната, заради влошаването на правата на човека, особено за жените, съобщи "Гардиън".

В писмо, адресирано до членовете на съвета на банката, политикът Зито Кабве казва, че се страхува, че парите ще бъдат използвани от управляващата партия, "за да влияят на изборните процеси" и да си осигурят лесна победа. Кабве, лидерът на партията "Съюз за промяна и прозрачност", призовава банката да спре всички заеми, докато "се извърши проверка и се балансира разпределението на властите", включително свободна преса, свободни и честни избори и възстановяването на генералния контролер и одитор в страната.

В отделно писмо до най-големия външен кредитор на Танзания, граждански организации също казват, че би било е безотговорно да се одобри заема. Те дават пример, че е нецелесъобразно парите да се вложат в образователен проект, без правителството да позволи на бременните момичета да остават в училище (Танзания е с висок процент на забременели момичета, тъй като те често плащат училищни такси, храна и подслон със секс, според ООН). 

Танзанийски анализатор, който от страх остава анонимен казва: "Момичетата в училище са в опасност. Те биват бити, сексуално тормозени, а сексът за оценки е често срещано нещо. Ръководството на Танзания в страната даде открит лиценз на насилниците на момичета.

Правителството беше обвинено също, че игнорира множество случаи на изнасилвания и убийства на жени в Западна Танзания. 

Писмата катализираха серия от скорошни репресии от правителството на Танзания към неправителствени организации, медиите и лица, които критикуват правителството. Според президента на Танзания Джон Магуфули, правителството е изключило хиляди момичета от училищното образование.

Одобряването на заема би довело до "шамар в лицето" на жените и момичетата и би представлявало "пълно одобрение на този насилствено мизогинистки режим", заявиха организациите. Писмото призовава още банката да отложи заема, докато правителството не въведе мерки за "равенство между половете и върховенство на закона". Заемът ще бъде разгледан от съвета на директорите на банката във вторник на 28 януари.

Жан Пол Мурунга, програмен служител в организацията Equality Now, призовава банката не само да откаже заема, но и да започне диалог с правителството на Танзания. "Правителството на Танзания игнорира гласовете на африканските общности," смята той. Според него това е необходимо дейстивие, което ще накара международната общност да откликне и да чуе за проблемите на танзанийците. 

През 2018 г. банката вече отказа заем на Танзания на стойност 300 милиона долара, заради опасенията си относно политиката за принудително изключване на бременни момичета от училище. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във