Банкеръ Daily

ЕП реши:

Ако влакът закъснее, храни и напитки за пътниците

При закъснение от над 60 минути пътниците могат да изберат дали напълно да им бъде възстановена стойността на билета, или да продължат пътуването си, или да бъдат пренасочени при сравними условия, но без да понасят допълнителни разходи.

Eвропейският парламент одобри споразумението с държавите членки за нови правила за правата на пътниците в железопътния транспорт. Правилата ще гарантират, че пътниците могат да бъдат пренасочени и да получат помощ в случай на закъснения и отмяна. Ще бъдат подобрени достъпът и помощта за хората с намалена подвижност. Ще се осигурят и повече специални места за превоз на велосипеди.

При закъснение от над 60 минути пътниците могат да изберат дали напълно да им бъде възстановена стойността на билета, или да продължат пътуването си, или да бъдат пренасочени при сравними условия, но без да понасят допълнителни разходи. Те трябва да могат да пътуват в същата класа като обозначената на оригиналния билет. Пътниците във влакове ще могат сами да организират пътуване по различен маршрут и да получат обезщетение за закупуване на нов билет, ако железопътният оператор не съобщи възможности за пренасочване в рамките на 100 минути след планирания час на заминаване.

Задълженията за пренасочване ще се прилагат дори в случай на непреодолима сила. При необходимост ще трябва да бъдат осигурени храна и освежителни напитки, а разходите за настаняване ще бъдат възстановени.

Новите правила също ще осигурят повече яснота относно това какви обстоятелства могат да се считат за непреодолима сила, което би освободило железопътните дружества от задължението да изплащат обезщетение за закъснения или отмяна. В допълнение към екстремните метеорологични условия и големите природни бедствия, новите правила вече включват случаите на сериозни кризи, свързани с общественото здраве, или терористични нападения. Железопътните стачки няма да бъдат обхванати от това освобождаване.

За пътниците с намалена подвижност ще бъде осигурена по-голяма гъвкавост при организирането на пътническите услуги, тъй като те ще могат да получават помощ при пътуване, ако уведомят оператора 24 часа по-рано (съгласно действащите правила е необходимо операторът да бъде уведомен 48 часа предварително). Когато се изисква придружител, то придружителят пътува безплатно. На пътниците с намалена подвижност, използващи куче водач, се гарантира, че животното може да пътува с тях.

С цел осигуряване на по-устойчива мобилност и удобни алтернативи, всички влакове трябва да бъдат оборудвани със специални места и стоянки за велосипеди. Всеки влак трябва да разполага с най-малко четири места за превоз на велосипеди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във