Банкеръ Daily

Берлин:

Ако Турция върне екзекуциите - край на преговорите за членство в ЕС

Щефен Зайберт

Въвеждане от Турция на смъртно наказание ще доведе до преустановяване на преговорите за членство на страната в ЕС, заяви днес германският правителствен говорител Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

Ние имаме ясна позиция по този въпрос, тя не се е променила: страна, която прилага смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС, посочи говорителят. Въвеждане на смъртно наказание би означавало край на преговорите, подчерта Зайберт.

Въпросът за връщане на смъртното наказание в Турция бе повдигнат след опита за преврат през юли. Президентът Реджеп Тайип Ердоган нееднократно е отбелязвал, че законопроект за това може да бъде представен за разглеждане от турския парламент. Но Ердоган не е посочвал кога може да стане това.

Германското правителство за пореден път изразява безпокойство по повод действията против журналисти в Турция, посочи още Щефен Зайберт, коментирайки задържането от турските власти на главния редактор на в."Джумхуриет" Мурат Сабунджу. Ние сме подчертавали, че свободата на печата е за нас централно условие за всяка демократична държава, отбеляза говорителят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във