Банкеръ Daily

Свят

Ако от Газа атакуват отново, да очакват мощен отговор от Израел

Нетаняху каза, че е обсъдил с Блинкен международната помощ за възстановяването на ивицата Газа и икономиката на Западния бряг.

Отговорът на Израел при евентуално нарушаване на прекратяването на огъня в ивицата Газа от палестинското ислямистко движение Хамас ще бъде много мощен. Това заяви във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на съвместна реч с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен след няколко часа преговори в кабинета на премиера в Йерусалим, съобщи ТАСС.

"Ако Хамас наруши примирието и атакува Израел, нашият отговор ще бъде много мощен", каза Нетаняху и благодари на американския президент Джо Байдън и ръководителя на американската дипломация за "силната подкрепа за правото на Израел на самозащита".

Нетаняху също така благодари на Байдън и Блинкен за техните твърди изявления и позиция срещу проявите на антисемитизъм. "Благодаря за вашите категорични изявления срещу антисемитизма, който се крие зад антиционизма, но е антисемитизъм. Вие заехте твърда и ясна позиция [относно антисемитските прояви] и ние сме много благодарни “, каза Нетаняху.

Нетаняху каза, че е обсъдил с Блинкен международната помощ за възстановяването на ивицата Газа и икономиката на Западния бряг, както и връщането на двама израелци, държани в плен от Хамас, както и телата на двама израелски войници.

"Обсъдихме как да подобрим условията на живот на палестинците в Газа, включително връщането на телата на двамата ни загинали войници и двама цивилни, задържани там, както и стимулиране на икономическия растеж на Западния бряг с международно сътрудничество и участие", каза Нетаняху .

Израел се надява, че Съединените щати няма да се върнат към подновяването на Съвместния всеобхватен план за действие  по ядрената програма на Иран, но запазват правото да се защитават срещу иранската агресия, каза Нетаняху.

В същото време сенатори изчислиха колко пари са дали Съединените щати на Израел, за да увеличава военната си мощ. 

През 2020 г. САЩ предоставиха на Израел помощ в размер на 3,8 млрд. долара - част от дългосрочен, годишен ангажимент, поет от администрацията на Обама. Почти цялата тази сума е била за военна помощ . Тази подкрепа дойде като част от споразумение, подписано от бившия президент Барак Обама през 2016 г. за общ пакет от 38 млрд. долара военна помощ през десетилетието 2017-2028 . Това представлява увеличение с около 6%  спрямо поетия ангажимент за предходното десетилетие. През миналата година САЩ дадоха 5 милиона долара за презаселване на мигранти в Израел. Страната има дългогодишна политика да приема евреи от други части на света за свои граждани.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във