Банкеръ Daily

Европейската комисия

Ако иска милиарди от ЕС, Унгария да реформира законите си

Виктор Орбан

Европейският съюз настоя  Унгария да реформира законите си за обществените поръчки, за да се прекратят системни измами с евросредства. Това трябва да се случи  преди да започне раздаването на милиардите евро по плана на ЕС за възстановяване от пандемията, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия, която трябва да разпредели средствата от плана за възстановяване, възлизащ на 750 млрд. евро, вече е предупредила няколко страни членки, че трябва да подобрят предложенията си за изразходване на полагащата им се част от средствата.

В писмото си ЕС специално настоява Унгария да подобри прозрачността и достъпността на данните, което да доведе до по-справедлив и открит процес на публични поръчки.

Според доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за 2020 г., откритите в Унгария нарушения при изразходването на еврофондовете за периода 2015-2019 са 4%, при средно ниво за ЕС 0.36% и много по-зле от Словакия (0.53%), която е втора след Унгария в тази негативна класация.

Правилникът за структурните фондове на ЕС беше приет през декември, като определя подробни разпоредби, регулиращи регионалните разходи, които съставляват почти една трета от бюджета на ЕС.

През ноември Унгария и Полша блокираха приемането на бюджета на ЕС за 2021 - 2027 г., както и Фонда за възстановяване, заради клаузата за върховенството на закона. След дълги преговори и увещавания, двете страни приеха условието, но при положение, че върви с тълкувателна декларация. 

Миналата седмица премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви пред германско списание, че "Европа не върви по правилния път".

Орбан остро критикува курса на ЕС. „Европа върви в грешна посока. Виждате това по голите цифри: преди години глобалният дял на икономическата продукция в ЕС е бил 25 процента. Днес той е спаднал до около 15 процента. Конкурентоспособността на Европа трябва да се увеличи. Но ние със съжаление отбелязваме, че ЕС не се движи в тази посока“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във