Банкеръ Daily

Матеуш Моравецки:

Ако ЕС започне Трета световна, Полша ще се брани с всички оръжия

Матеуш Моравецки

Ако Европейската комисия "започне Третата световна война", като не отпусне обещаните пари на Полша, полският премиер Матеуш Моравецки ще "защити правата на поляците с всякакви оръжия, които са на разположение". Това заяви самият той в интервю за "Файненшъл таймс", в което обвини Европейския съюз за исканията му към Варшава, които определи като императивни. Моравецки призова Брюксел да оттегли заплахите за правни и финансови санкции, ако иска да разреши кризата с върховенството на закона в Полша.

ЕК заплаши Полша със санкции, след като този месец висшият съд на страната постанови, че ключови елементи от правото на ЕС са несъвместими с нейната конституция.

Противопоставянето на ЕС вече забави одобрението на пакета за икономическо възстановяване от пандемията на Полша от 36 милиарда евро. Някои държави членки и членове на Еврокомисията призоваха за нов механизъм, който да поставя условия за изплащането на десетките милиарди евро годишни средства от ЕС, получавани от Варшава. Моравецки заяви, че всеки ход за намаляване на "средствата за сближаване" ще бъде посрещнат със силен отпор.

Той добави, че ако Комисията иска да намери компромис, тя трябва да отмени решението си от септември да налага ежедневни глоби срещу Варшава за това, че не иска изпълни редица решения на Съда на Европейския съюз, свързани с полската съдебна реформа.

Моравецки каза също, че ЕК е нарушила правото на ЕС, като не е одобрила или отхвърлила пакета за възстановяване от Covid-19 на Полша, и добави, че Варшава е готова да изчака изплащането на парите.

"Няма да се предадем, няма да се откажем от суверенитета си поради този натиск", каза той, добавяйки, че Полша вече взема заеми от частните пазари, за да финансира своите инвестиционни планове за след пандемията. "Ще оцеляваме до момента, в който получим парите си от ЕС".

В отговор на коментарите на Моравецки, говорителят на ЕК Ерик Мамер каза днес, че ЕС "е проект, който много успешно допринесе за установяване на траен мир между своите държави-членки." Мамер добави, че "няма място за реторика, отнасяща се до войната".

"Имам впечатлението, че г-н Моравецки напоследък има проблеми с английския или че е загубил ума си", написа в Туитър Марек Белка, бивш ляв полски премиер, който сега е член на Европейския парламент.

Доналд Туск, ръководителят на водещата опозиционна партия в Полша, реагира на коментара за войната, като каза: "В политиката глупостта е причината за най-сериозните нещастия".

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер пък заяви пред полските медии, че коментарът на премиера представлява хипербола и не трябва да се приема буквално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във