Банкеръ Daily

Свят

Ако Брексит беше телевизионен сериал

Ако Брексит беше телевизионен сериал, със сигурност щеше да се радва на огромен успех. Мелодрамата - със своите безброй неочаквани обрати и политически битки - щеше да обере редица награди от филмови фестивали, пише Дойче веле.

Това е реалността!

Проблемът е в това, че Брексит не е фикция, на която може да бъде сложен край с дистанционното за телевизора. Брексит е част от реалния живот. И за британците, и за ЕС. И постепенно тази драма се превръща в истинско мъчение за зрителя. Премиерът Борис Джонсън се провали (засега) със своята сделка с ЕС за Брексит - втората по рода си. Депутатите в Лондон приеха поправка, с която отложиха гласуването й. Те се опасяват, че до 31 октомври Джонсън все пак може да намери вратичка, през която да прокара т.нар. твърд Брексит. Затова парламентаристите в Лондон искат първо да се запознаят подробно с всички законопроекти, необходими за протичането на регулиран Брексит, преди да гласуват договора. А това няма как да се случи преди 31 октомври.

Затова сега фазата за преговори трябва да бъде удължена. С други думи: следва нов епизод от мелодрамата Брексит. ЕС сигурно би се съгласил да даде отсрочка на Великобритания за трети път. Не е тайна, че Брюксел не иска да има никаква вина за евентуален нерегулиран Брексит. Условието обаче е Лондон да изпрати писмо до ЕС с искане на нов срок и да посочи основателна причина за това. А писмото трябва да е подписано от Борис Джонсън. Той впрочем беше заявил следното: "Предпочитам да лежа мъртъв в гроба, отколкото да моля за отсрочка".

В събота вечерта (19 октомври) действително пристигна такова писмо - с молбата срокът за Брексит да бъде удължен до 31 януари 2020. То обаче не беше подписано от премиера, защото Борис Джонсън е твърдо против удължаването. Малко по-късно обаче от Лондон бе изпратено и второ писмо до ЕС - вече подписано от британския премиер. В него Джонсън ясно заявява, че е строго против удължаването на срока. За да не се стигне до някакво недоразумение, британският посланик в ЕС Тим Бароу също изпрати писмо до ЕС - в него Бароу посочва, че молбата за удължаване на срока за Брексит не е била подписана от Джонсън, тъй като законът задължавал британското правителство да поиска отлагане. И така: дотук общо три писма  от Лондон до офиса на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Какво ще реши ЕС?

Европейският съюз ще отложи излизането на Великобритания до февруари 2020 г., ако британският министър-председател Борис Джонсън не успее да получи одобрение за своята сделка за Брексит в парламента тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Сънди таймс".

Според британското издание, което цитира дипломатически източници, се предвижда Великобритания да може да напусне по-рано - на 1 или 15 ноември, през декември или януари, ако сделката на Джонсън бъде ратифицирана, преди да изтече удължаването.

Вестникът посочва, че няма да бъде взето решение, докато държавите от ЕС не преценят шансовете за одобряване на споразумението за Брексит в парламента. Ако Джонсън се сблъска със сериозни трудности или депутатите наложат втори референдум за Брексит, тогава държави като Германия ще настояват за по-дълга отсрочка, евентуално до юни догодина.

Дипломати и служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казаха, че в зависимост от развитието на събитията във Великобритания възможностите за удължаване на срока за Брексит варират от отлагане само с още един месец, т.е. до края на ноември, до отлагане с половин година или повече.

За публиката, за хората, засегнати от Брексит, фирмите, търговците, рибарите, износителите и за още много други това вече не е никак забавно. В почивните дни стотици хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брексит. Те искат страната им да остане в ЕС или поне да бъде проведен нов референдум. Депутатите в британския парламент трябва да чуят техния глас. Брексит не е телевизионно шоу, въпреки че все повече заприличва на такова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във