Банкеръ Daily

Свят

Айдахо - "Щатът на скъпоценните камъни"

Поглед към столицата на щата - Бойзи

На днешния ден през 1890 г. Айдахо става 43-я щат на САЩ.

А̀йдахо заема площ от 216 632 кв. км (2.28% от територията на САЩ), върху която живеят 1 716 943 човека (0.72% от населението на САЩ), а това означава гъстота от по 7.9 души/кв. километър. Прякорът на щата е Gem State (Щатът на скъпоценните камъни), защото само тук (освен в Хималаите) може да се намерят звездни гранати (група минерали, различаващи се по състав, но имащи аналогична химична формула и еднакъв облик на кристалите си). Девизът на щата е "It Is Perpetual" (Той е вечен).

Щатът е разположен в северозападната част на САЩ, на около 550 км източно от бреговете на Тихия океан, което разнообразява и климата. На изток Айдахо граничи с щатите Уайоминг и Монтана, на запад - с Орегон и Вашингтон, на юг - с Невада и Юта, а на север - с провинция Британска Колумбия, която е част от съседна Канада.

Щатът е богат на полезни изкопаеми, поради което близо 65% от територията му е собственост на федералното правителство. Добиват се сребро (първо място по добив в САЩ), цинк, злато, олово и други.

Икономиката на щата е ориентирана в селското стопанство. Тук се отглеждат 1/3 от картофите в САЩ. Едрият рогат добитък (месодайни породи) е второто по значение производство в селското стопанство на щата.

От промишлеността най-важно значение има производството на полупроводници и чипове. Тези производства са съсредоточени основно в столицата Бойзи. Фабрики тук имат световни гиганти като Micron Technology (единствен производител в САЩ на DRAM-чипове) и Hewlett-Packard Company - една от най-големите световни корпорации в сферата на информационните технологии, известна със своите принтери, персонални компютри и сървъри. Тя е и четвъртият по големина доставчик на хардуер и услуги в областта на информационните технологии.

Най-големият център за поддръжка на Dell, Inc., сред най-големите в света за производство, разпространение и поддръжка на компютри и свързани с тях продукти и услуги, се намира в Туин Фолс.

Idaho National Laboratory (INL), държавната агенция за ядрени изследвания, допълва високотехнологичния профил на промишлеността в Айдахо.

През щата преминават участъци от пет междущатски магистрали и девет междущатски шосета.

Бойзи, също и Бойси (Boise) е град и столица на щата Айдахо. Основан е през 1863 година. Бойзи е с население от 211 830 жители. В града е представена третата по големина баска общност в света и най-голямата в САЩ с численост от около 15 000 жители.

Баските (на баски: Euskaldunak) са етническа група, населяваща главно централните части на Северна Испания и най-югозападните области на Франция. Броят на баските в този регион е около 2.6 милиона души, като около 2 милиона от тях са в Баската автономна област. Голям брой хора от баски произход живеят в други части на Испания и Франция, както и в Латинска Америка, най-вече в Аржентина. Според някои оценки те са над 15 милиона, но етническата им идентификация е спорна. Традиционният баски език днес се говори от около 1/4 от баските, като и сред тях е обичайна двуезичността (с испански или френски).

Facebook logo
Бъдете с нас и във