Банкеръ Daily

Свят

Аятолах Хаменей отправи послание до младежите на Франция

Подкрепата на френския президент Еманюел Макрон за карикатурите на пророка Мохамед е глупаво действие, заяви вчера върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, предаде Франс прес.

"Задайте този въпрос на президента си: защо подкрепя обидите срещу Божия пратеник, като ги смята за свобода на изразяването? (...) Това глупаво действие не е ли обида за съвестта на нацията, която го е избрала за свой президент?", пита Хаменей в послание, публикувано на уебсайта му и адресирано до "младежите на Франция".

По време на церемонията в памет на Самюел Пати, учител по история, който бе обезглавен, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, президентът Макрон заяви, че Франция няма да се откаже от тези, в името на свободата на изразяването, припомня Франс прес.

Изявленията на Макрон провокираха демонстрации в няколко страни с мюсюлманско мнозинство, както и призиви за бойкот на френските стоки.

По-рано иранският президент Хасан Рохани заяви, че обидите срещу пророка Мохамед ще доведат до "насилие и проливане на кръв".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във