Банкеръ Daily

Свят

Аятолах Хаменей: Иран успешно се противопоставя на санкциите на САЩ

Иран успешно се противопоставя на американските санкции, заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в изказване по случай персийската Нова година, предаде Ройтерс.

"Лице в лице със суровите санкции на Америка и Европа, иранският народ демонстрира силна и мощна реакция в политически и икономически план", каза Хаменей в излъчваното по държавната телевизия обръщение.

"Основният проблем в страната е икономическият проблем, който частично се дължи на неправилното управление", добави върховният лидер.

Президентът Хасан Рохани също направи обръщение по случай иранската Нова година.

"Новата година е година, в която производството ще се увеличи и ще бъдат създадени нови работни места за младите хора", изтъкна той.

Иран сам ще надмогне "нечовешките и незаконни" санкции на САЩ през новата година по иранския календар, но и ще разшири връзките си със страните, на които също е омръзнало "кавгаджийството" на Съединените щати. Това написа вчера в "Туитър" иранският външен министър Мохамад Зариф. 

"Ние разчитаме само на своя народ да преодолее всички трудности, но приветстваме и конструктивни ангажименти, включително с увеличаващия се кръг от държави, на които също толкова е дошло до гуша кавгаджийството на САЩ", гласи постът на Зариф в социалната мрежа.

Съединените щати междувременно дадоха разрешение на Ирак в продължение на 90 дни да получава енергийни доставки от Иран въпреки наложените на Техеран санкции, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на служител на американския Държавен департамент, според когото разрешението е било дадено във вторник.

По този начин Багдад ще може и занапред да купува електричество от иранските си съседи.

Правителството на президента Доналд Тръмп наложи отново санкции на иранския енергиен сектор през ноември, но даде разрешение на няколко купувачи да продължат да получават доставки от Иран.

Ирак е силно зависим от иранските доставки на газ, които правят възможна работата на няколко иракски електрически централи, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във