Банкеръ Daily

Свят

Агенция „Митници" купува имот във връзка с реконструкцията на ГКПП „Калотина"

Агенция „Митници" ще сключи договор за придобиване в полза на държавата на имот, намиращ се на територията на ГКПП „Калотина", съобщиха от пресцентъра на правителството, което е дало своето съгласие за неговото премахване. 

Имотът е частна собственост и представлява сграда със застроена площ от 137.7 кв. м, изградена по монолитен начин в периода 1965-1970 г. и е разположена на трасе „Вход" на ГКПП „Калотина". 

Закупуването и премахването на сградата е във връзка с извършващата се в момента реконструкция на граничния контролно-пропускателен пункт, с което ще бъде повишена пропускателната му способност и ще се осигурят необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация. 

Имотът ще бъде закупен за сметка на бюджета на Агенция „Митници" на цена от 43 361 лева, уточнява се в решението на правителството.

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина", основният изходен пункт към Сърбия.

ГКПП "Калотина" е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата и заради близостта му до София. Тук има изграден и пункт за ветеринарен контрол.

ГКПП Калотина ще бъде край на бъдещата автомагистрала "Европа". Тя трябва да свързва София с гранично-пропускателния пункт на сръбската граница при Калотина, а от там с Ниш и Белград. Заедно с това тя ще улесни и ускори пътуването от сръбско-българската граница до българското Черноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във