Банкеръ Daily

Свят

Афоризмите и анекдотите на Оскар Уайлд блестят с остроумния си език

На днешния ден можем да си спомним за ирландски драматург, писател и поет Оскар Уайлд. Той е роден на 16 октомври през 1854 година  в Дъблин като  Оскар Фингъл О'Флаърти Уилс Уайлд (Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde). 

Оскар Уайлд, става един от най-популярните драматурзи в Лондон в началото на 90-те години на XIX век, по време на късновикторианска Англия. Неговата известност се дължи предимно на епиграмите и пиесите му, романа му  "Портретът на Дориан Грей" (1890 г.) и обстоятелствата, свързани с лишаването му от свобода и ранната му смърт - в Париж само на 46 години,. Той е забравен от всички и умира беден като просяк. Останките му са положени в гробището "Пер Лашез".

Родителите на Уайлд са успешни англо-ирландски интелектуалци в Дъблин.

Той е привърженик на философията на естетизма. Изкуството от това движение се фокусира повече върху това да бъде красиво, отколкото да има по-дълбоко значение - "Изкуство за изкуството". 

След университета Оскар Уайлд се премества в Лондон и след успеха си, заживява в модерни, културни и социални кръгове. Хапливото му остроумие, безупречните му дрехи и блестящото му умение да води разговор го правят една от най-известните личности на неговото време. През 1881 г. излиза първият му сборник "Стихотворения", отличаващ се с блестяща форма и с опита поезията да бъде изградена посредством принципите на импресионизма в живописта, но поемите са определени от консервативната критика като "изкуствени и неискрени".

Оскар Уайлд пише и издава два сборника с приказки - "Щастливият принц и други истории" (1888 г.) и "Къщата на наровете" (1892 г.), които се преиздават и до днес.

Отпечатването на романа "Портретът на Дориан Грей" (1890 г.) му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от успеха на неговите пиеси.  Уайлд пише и драмата "Соломе" през 1891 г. на френски език, докато е в Париж. Той е автор е на девет комедийни пиеси, най-известните сред които са:"Колко е важно да бъдеш сериозен (1895 г.), "Ветрилото на лейди Уиндърмиър" (1892 г.), "Идеалният мъж" (1895 г.) и "Жена без значение" (1893 г.).

Макар да е сред най-големите знаменитости на своето време, Уайлд претърпява съкрушителен провал и е отхвърлен от лондонското висше общество заради непристойно поведение, както го определя тогавашното обществено мнение. Осъден е на две години затвор и тежък труд - от 1895 до 1897 година.

След излизането си от затвора се установява в Париж, където живее под името Себастиан Мелмот с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две произведения на "разкаялия се грешник" са неговата изповед De Profundis (1897 г.) и поемата "Балада за Редингската тъмница" (1898 г.).

Оскар Уайлд никога повече да се завръща в Ирландия или Великобритания.

Изключително популярен Уайлд става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във