Банкеръ Daily

Свят

Афганистанският президент призова талибаните на мирни преговори

Ашраф Гани

Афганистанският президент Ашраф Гани призова днес талибаните "да започнат сериозни преговори" с правителството в Кабул след неколкодневни консултации в Доха между бунтовниците и представители на САЩ, предаде Франс прес.

"Приканвам талибаните да демонстрират афганистанската си воля, да приемат искането на афганистанците за мир и да започнат сериозни преговори с афганистанското правителство", заяви той в излъчено по телевизията обръщение от президентския дворец в Кабул.

Афганистанските власти се оплакват, че не са били поканени на дискусиите в Катар, и предупредиха, че всяка договореност между САЩ и талибаните ще трябва да получи одобрението на Кабул.

Талибаните винаги са отказвали преки преговори с афганистанското правителство, което наричат "марионетки" на Вашингтон, напомня АФП.

"Искаме мир, искаме го бързо, но го искаме заедно с план", подчерта Ашраф Гани.

Той направи обръщението, след като разговаря вчера с американския специален пратеник Залмай Халилзад, току-що пристигнал от Доха след шестдневни преговори между талибаните и представители на САЩ. Двете страни заявиха, че са постигнали "напредък".

Ислямистката група е предложила гаранции, че няма да позволи Афганистан да бъде използван от Ал Кайда или Ислямска държава за нападения срещу САЩ и техни съюзници, обясниха неофициално талибански източници.

Както увери Халилзад пред Гани, САЩ са убедени, че "единственото решение, водещо към траен мир в Афганистан, е диалог между афганистанците", и че ролята му е "да улесни преговорите между афганистанците", информира днес президентската канцелария.

Чуждестранни сили присъстват в Афганистан по силата на международно споразумение и никой афганистанец не желае чужди сили да се намират дългосрочно в страната му, отбеляза Ашраф Гани в обръщението, цитирано от Ройтерс.

"Сегашното присъствие на чуждестранни сили е продиктувано от нужда и тази нужда винаги е била разглеждана и ще продължи да се разглежда, но според разработен точен план, който прилагаме, за да го сведем до нула", каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във